آمارهایی که بعضا تا حدودی غیرقابل باور و در تضاد با یکدیگر هستند. در تازهترین گزارش، روزنامه همشهری در قالب یک مقاله و تیتر: «کوچ بزرگ: 85 میلیون کاربر در 5 پیامرسان داخلی» به افزایش میزان قابل توجه ترافیک داخلی و کاهش ترافیک خارجی اینترنت اشاره کرده است.
«پیک ترافیک خارجی اینترنت بینالملل ۵.۸ ترابیت بر ثانیه و به صورت میانگین 4 ترابیت بر ثانیه بوده است. از این رقم ۲.۵ ترابیت بر ثانیه به صورت میانگین مربوط به اینستاگرام و ۰.۵ ترابیتبرثانیه به صورت میانگین متعلق به واتساپ بوده است. در حال حاضر اما میانگین مصرف ترافیک بینالملل کشور به ۲.۵ ترابیت بر ثانیه رسیده است.» اگر میانگین ترافیک ۴ ترابیت بر ثانیه را در نظر بگیریم؛ یعنی طی ۴ ماه اخیر، ۳۷.۵ درصد از ترافیک اینترنت بینالملل کاهش یافته و به سوی ترافیک اینترنت داخلی رفته است.
در همین گزارش، تعداد کاربران فعال ماه اخیر پیامرسانهای بومی به شرح زیر گزارش شده است:
سروش پلاس: ۱۰میلیون کاربر فعال
ایتا: ۱۹میلیون کاربر فعال
روبیکا: ۳۵میلیون کاربر فعال
بله: ۱۳میلیون کاربر فعال
گپ: ۸میلیون کاربر فعال
در حالیکه طرفداران فیلترینگ و پیامرسانهای بومی، به شدت روی واقعی بودن این آمارها تاکید دارند و با آنها مانور داده و از فیلترینگ واتساپ و تلگرام و اینستاگرام دفاع میکنند؛ بخش بزرگی از کارشناسان و مخالفان فیلترینگ، این آمارها را غیرواقعی میدانند.
غیرواقعی منظور این نیست که آمارها ساختگی هستند بلکه در یک شرایط عادی و انتخابی کاربران رخ ندادند و حجم زیادی از ترافیک داخلی این پیامرسانها اجباری و از روی ناچاری است.
بسیاری از مردم ناچار هستند در پیامرسانهای بومی عضو شوند وگرنه کارهای روزانهشان را نمیتوانند انجام بدهند. برخی دیگر از مردم به فیلترشکنها دسترسی ندارند تا دوباره از واتساپ یا اینستاگرام استفاده کنند و گروهی نیز میگویند آمارهای ارائه شده از پیامرسانهای ایرانی، غیرشفاف و مبهم است و نمیتوانند آنها را باور کنند.
به هر حال، واقعیت غیر قابل انکار، کوچ بخشی از کاربران ایرانی به پیامرسانهای داخلی و در نتیجه افزایش ترافیک داخل نسبت به ترافیک بینالملل است.
دیدگاه خود را بنویسید