مراکز دادة مدرن امروزی مکان¬هایی پیچیده هستند. گسترش دستگاه‌های  همراه، مانند تبلت و اسمارت‌فون هر روز فشار بیشتری روی زیرساخت IT و مراکز  داده وارد می‌کند. تعداد کاربران نهایی و میزان انتظارات و توقعات مشتریان  افزایش چشم‌گیری داشته و شاید به بالاترین سطح خود رسیده است. از سوی دیگر  تقاضا برای دستیابی به اطلاعات و نمایش آن‌ها به قدری زیاد است که هیچ  نشانه‌ای از کاهش تقاضا در سال‌های آینده قابل مشاهده نیست؛ بلکه برعکس هر  سال میزان ترافیک اینترنت و نرخ تبادل اطلاعات افزایش می‌یابد و نیازمند  فراهم کردن تجهیزات شبکه سریع‌تری هستیم. مدیران مرکز داده باید تمامی این  فاکتورها را مدیریت و در عین حال سیستم را کارآمد و موثر نگه دارند تا  همه‌چیز تحت کنترل‌شان باشد. چگونه این اتفاق رخ می‌دهد؟ مراکز دادة امروزی  به کدام سو حرکت می‌کنند و در سال‌های آینده در کدام نقطه هستند؟

                                

اگر به دقت سیر تکاملی مراکز داده مدرن را بررسی کنیم، متوجه خواهیم شد که  به تدریج امکانات بر عناصر دیگری مانند مصرف موثر انرژی و مدیریت IT غلبه می‌کنند و اهمیت دو چندانی یافته و در خط مقدم توسعه قرار می‌گیرند.

امروزه هدف اولیه، دستیابی به حداکثر منابع، در یک سازمان است؛ به این  معنی که بتوان از امکانات و تجهیزات بیشتری بدون درگیر کردن نیروی انسانی  بیشتر بهره برد. از آنجایی که باید امکانات و تجهیزات مرکز داده افزایش  یابند، همزمان نیروی انسانی رو به کاهش خواهد رفت و بیشتر کارها خودکار  می‌شوند.

موسسه تحقیقاتی IDC پیش‌بینی می‌کند در مدت دو سال  آینده، 25 درصد کسب‌وکارهای بزرگ و متوسط بازار با چالش عدم تطابق مصرف  انرژی و سیستم سرمایشی، نسبت به امکانات و تجهیزات مرکز داده مواجه خواهند  شد و به ناچار به سراغ سیستم‌های جدید IT و افزایش 75 درصدی ظرفیت مرکز داده خود می­روند.

این پیش‌بینی می‌گوید به زودی دوباره چالش‌های مهمی به سراغ صنعت مرکز  داده و شبکه خواهد آمد در حالی که نوآوری‌ها و همین‌طور بودجه به شدت محدود  و کنترل شده است.

اگر در این وضعیت مدیران مرکز داده و کسب‌وکارها چشم‌انداز و نگرش درستی  از مشکلات آینده نداشته باشند و ندانند قرار است به کجا حرکت کنند؛  زمین‌گیر خواهند شد. در نتیجه شناسایی چالش‌های فرارو اهمیت زیادی دارد و  همین‌طور باید نیم نگاهی به فناوری‌ها و نوآوری‌های نوظهور آیندة نزدیک نیز  داشت.

مراکز داده آینده در چه نقطه‌ای هستند؟

قلب مراکز داده دایماً باید تغییر کند. اگر شما صاحب یک مرکز داده گسترده  هستید، به زودی مجبورید که به سراغ فناوری‌ها و نوآوری‌هایی مانند کلاود  عمومی، خصوصی و ترکیبی بروید و از سرویس‌های جدید شرکت‌هایی مانند گوگل و  آمازون برای جایگزین کردن با سیستم‌های گستردة قدیمی استفاده کنید.

مدیران IT از تغییر مکرر استقبال نمی‌کنند و دوست  دارند سال‌های متمادی با یک سیستم و زیرساخت همه‌چیز را مدیریت کنند ولی  حداقل در صنعت شبکه و مرکز داده فعلا چنین امری محقق نمی‌شود.

اگر شما از رویکردها و تجهیزات جدید استفاده نکنید و دست به تغییر سیستم و  وارد کردن فناوری‌هایی مانند محاسبات ابری در مرکز داده‌تان نزنید،  چالش‌ها و به طبع آن هزینه‌های بسیار بیشتری گریبان‌گیرتان خواهد شد و  نمی‌توانید نیازهای مشتریان را پاسخ‌گو باشید.

در اینجا می‌توانید فناوری‌ها و نوآوری‌هایی را انتخاب کنید که کمترین  هزینه و تغییر در سیستم سنتی را به همراه داشته باشند ولی کارآیی را به طور  موثری افزایش دهند و از عواملی مانند خودکارسازی، انعطاف‌پذیری و  مقیاس‌پذیری بیشتر، بهره­مند شوند.

مرکز داده رو به جلو

نیازهای خاص و چالش‌های مراکز دادة مدرن نیازمند کار با ابزارهای مناسب و انتخاب راه‌کارهایی متناسب با نیازهای سازمان است.

نمی‌توان یک ابزار و راه‌کار را برای چندین مرکز داده در سازمان‌های مختلف  استفاده کرد. مرکز دادة ماژولار، امکان توسعة سرویس‌ها براساس نیازهای یک  سازمان را فراهم می‌کند و از این طریق امکان افزایش ظرفیت مرکز داده میسر  می­شود.

ممکن است راهکاری مانند مراکز داده ماژولار برای یک سازمان در یک موقعیت  جغرافیایی و کشور مشخص، بهترین انتخاب و برای مرکز دادة مشابهی در یک  موقعیت جغرافیایی متفاوت، یک فاجعه باشد. بهترین مثال برای این وضعیت در  مراکز دادة کشور سنگاپور قابل مشاهده است. در بیشتر مراکز دادة این کشور  پارامتر PUE (Power Usage Effectiveness) در حدود ۲.۱ است.

به این معنی که شرکت‌ها و سازمان‌های بزرگ ترجیح می‌دهند به جای تمرکز روی  عملیات و امکانات بیشتر، روی میزان مصرف انرژی برای دستیابی به کارایی  موثرتر، هزینه کنند. حرکت به سوی کارایی موثر به جای توسعة امکانات و  تجهیزات یک انتخاب ساده است: ممکن است در مرکز دادة شما چنین فرمولی  جواب‌گو نباشد و نیاز داشته باشید پارامتر PUE را  به حدود ۱.۶ برسانید؛ چون نیاز به مکانیزم‌های عملیاتی بیشتری دارید که  مصرف انرژی زیادی را به همراه دارد، خدمات بیشتری به مشتریان می­توانید  ارائه دهید.

PUE بهتر، یک ضرورت برای هر مرکز داده است. راه‌کارهای مرکز داده ماژولار یکی از روش‌های بهبود PUE است. چون امکان استفاده موثر از انرژی را فراهم می‌کند و پشتیبانی گسترده‌  و انعطاف‌پذیری برای محاسبة تراکم و پذیرش فشار در سیستم را ایجاد  می­‌کند.

به تازگی شرکتی مانند آمازون مراکز داده بسیار مدرنی از نظر مصرف موثر انرژی و (PUE) و به صورت ماژولار به کار گرفته است که می‌تواند الگویی برای دیگر شرکت‌ها  باشد. اما همان‌طور که گفتیم در مراکز داده مدرنی که هر روز پیچیده‌تر  می‌شوند در نظر گرفتن چندین فاکتور در کنار یکدیگر، انتخاب راهکار و  ابزارهای مناسب را میسر می­سازد و شاید تنها در نظر گرفتن PUE بهتر، تضمین‌کنندة رهایی از چالش‌های آینده باشد.

دربارة ظرفیت مرکز داده نیز این وضعیت صدق می‌کند. وقتی دربارة ظرفیت صحبت  می‌کنیم؛ خیلی سخت است دقیقاً مشخص کنیم یک مرکز داده اکنون به چه ظرفیتی  نیاز دارد و در دو یا پنج سال آینده به چه ظرفیتی نیاز خواهد داشت.  خوشبختانه راه‌های مختلفی برای اندازه‌گیری ظرفیت وجود دارد.

اکنون ظرفیت یک مرکز داده بر اساس میزان فضای فیزیکی، مصرف انرژی و سیستم  سرمایشی اندازه‌گیری می‌شود. در حال حاضر، سازمان‌های بزرگ می‌توانند ظرفیت  مرکز دادة خود را اندازه‌گیری کرده و همانند یک کارخانه رفتار کنند. وقتی  شما به یک کارخانه نگاه می‌کنید، می‌توانید تشخیص دهید با تعویض یا تغییر  کدام بخش یا قطعه می‌توان به بهره‌وری و کارآیی موثر بیشتری رسید.

گاهی اوقات باید کل کارخانه را توسعه داد و گاهی اوقات فقط تغییر و بهبود  یک دستگاه می‌تواند نیازهای کنونی را جوابگو باشد و گامی به جلو محسوب شود.  رویکردهای مراکز دادة نرم‌افزار محور (SDDC) می‌توانند چنین نقشی را ایفا کنند. شما با خرید یک سوییچ یا روتر SDN و تغییرات جزئی در نقشة کار مرکز داده می‌توانید چند ده درصد  انعطاف‌پذیری، خودکارسازی و مقیاس‌پذیری به دست بیاورید بدون اینکه نیازی  به تغییر کل مرکز داده باشد.

مجازی‌سازی یکی دیگر از رویکردهای کلیدی در چند سال اخیر است که توانسته  به کمک سازمان‌های متوسط و کوچک بیاید و از هزینه‌های بسیار زیاد جلوگیری  کند. اگر از مجازی‌سازی به درستی استفاده شود، می‌تواند یک ظرفیت فیزیکی را  چندین برابر کند بدون اینکه دستگاه فیزیکی جدیدی به مرکز داده افزوده شود.

دنیای پیچیده‌تر؛ ابزارهای جدیدتر

از آنجایی که پیچیدگی‌های مراکز دادة مدرن امروزی چندان جای تعجب ندارد،  طبیعی است که در سطح سازمان‌های گسترده شاهد مراکز داده چندین لایه‌ای با  انواع عناصر مدیریتی باشیم. بهره‌گیری از ابزارهای جدیدی که می‌توانند این  موجود بسیار پیچیده را به سادگی راهبری کنند و کمک بسیار بزرگی به مدیران IT در این زمینه باشند، ایدة خوبی به نظر می­رسد.

راهکارهای جدید DCIM (Data Center Infrastructure Management) در اختیار سازمان‌های گسترده هستند تا بتوانند میزان کار انجام شده توسط  هر وات مصرف انرژی در تجهیزات مرکز داده را اندازه‌گیری و ارزیابی کنند.

سپس، بر اساس این اطلاعات دست به اصلاح و بهبود سیستم بزنند بازده جدیدی به دست آورند. موسسة Ponemon Institute در سال 2013 تحقیقی روی خروجی مراکز داده انجام داد و بعد اعلام کرد راهکارهای DCIM می‌تواند تا 85 درصد بیشتر میزان خروجی مرکز داده را سرعت بخشد.

اطلاعات بیشتر، تصمیم‌گیری هوشمندانه‌تر

درک و شناخت عمیق‌‌تر و بهتر مدیران از ابزارهای IT یک مرکز داده و وضعیت کارآمدی ‌آن‌ها به اتخاذ تصمیم‌های آگاهانه و  بی­درنگ منجر می‌شود و سرمایه‌گذاری و هزینة بهینه در کنار استفاده از  منابع IT را به همراه دارد. اهداف مبتنی بر PUE باید به مرور زمان کاهش یافته و در عوض تجهیزات و امکانات توسعه پیدا کنند.

همین‌طور راهکارهای DCIM و ابزارهای استفاده موثر از انرژی به کمک مرکز داده بیایند تا در نهایت به یک طرح کامل و جامع منتهی شوند.

تنها در نظر گرفتن بهبود PUE یا کاهش هزینه‌های توسعة زیرساخت IT یا حرکت به سوی مرکز دادة ماژولار منجر به شکست خواهد شد. برآیندی از تمام  فناوری‌ها و نوآوری‌های جدید موجود در بازار می‌تواند به شما کمک کند تا  همچنان در رقابت با دیگر مراکز داده بتوانید رشد کنید و سهمی از بازار  داشته باشید.

استفاده از چندین راهکار و برند بعضا متفاوت، به سازمان‌ها کمک می‌کند وابستگی کمتری به زیرساخت IT داشته باشند و به طور انحصاری گرفتار یک برند یا راهکار مشخص نشوند که در  آینده محدودیت‌های زیادی پیش پای خود ببینند. در دنیای امروز، مرکز داده  می‌تواند هستة اصلی یک کسب‌وکار باشد و شبکه می‌تواند کلید موفقیت این  کسب‌وکار باشد.