شبکههای 5G به تدریج در حال راهاندازی هستند. چند ایالت در ایالات متحده، چند شهر در کشورهای اروپایی، چند شهر در ژاپن و کره جنوبی 5G دارند و به تدریج شهرها و کشورهای دیگر هم به سوی این فناوری حرکت خواهند کرد. مردم هم درباره فناوری و شبکههای 5G هیجانزده هستند و مشتاقانه منتظر تاثیرات این فناوری بر زندگی روزمرهشان و تجربه کاربری جدید استفاده از اسمارتفون، استریم ویدیو، گیم و دانلود/آپلود هستند. مردم دوست دارند در دنیایی هوشمندتر و متصلتر زندگی کنند و به همین دلیل از 5G استقبال میکنند ولی آیا شرکتهای شبکهای و مرکزداده هم به اندازه مردم مشتاق و هیجانزده هستند؟
واقعیت این است که شرکتهای شبکهای و مرکزداده به اندازه مردم برای 5G هیجانزده و مشتاق نیستند چون پیشبینی میکنند این فناوری، دنیای شبکه را کاملا متحول خواهد کرد.
از کاربران نهایی تا ماشینها، اپراتورها، مرکزداده و همهچیز دگرگون میشود. در مقاله پیشرو، میخواهیم به بررسی تاثیرات فایوجی بر صنعت مرکزداده در حال و آینده بپردازیم:
مختصات 5G
اجازه بدهید برای شروع بگوییم یک شبکه 5G چه مشخصات و مختصاتی دارد و بعد سراغ تاثیرات آن بر مرکز داده برویم. پنجمین نسل شبکههای سلولی موبایل پس از شبکههای 4G/WiMAX راهاندازی شده و دارای مشخصات زیر است:
۱- سرعت انتقال اطلاعات ۱۰ گیگابیت بر ثانیه (یعنی ۱۰ تا ۱۰۰ برابر سریعتر از شبکههای 4G و 4.5G )
۲- قابلیت اتصال ۲۵ مگابیت بر ثانیه
۳- پهنایباند ۱۰۰۰ برابری برای هر منطقه
۴- ۹۹.۹۹۹ درصد دسترسپذیری
۵- ۹۰ درصد صرفهجویی در مصرف انرژی شبکه
۶- ده سال عمر باتری برای دستگاههای IoT کم مصرف
این مشخصات به خوبی نشان میدهند که با چه نوع شبکهای در مقایسه با 4G روبرو هستیم و چرا مردم برای در آغوش کشیدن آن هیجانزده هستند ولی چه اتفاقی برای مراکزداده میافتد؟
محتوا توسط کاربران به سادگی در دسترس خواهد بود
وقتی کاربران با اسمارتفون و دستگاههای هوشمند دیگر به شبکههای 5G متصل میشوند؛ به علت افزایش سرعت شبکه، زمان کمتری منتظر لود شدن یک محتوا میمانند و سادهتر به محتواها دسترسی خواهند داشت.
دیگر مجبور نیستند منتظر بافر فیلمها و صفحات لود وبسایتها باشند. کاربران به طور بیدرنگ به محتواها دسترسی دارند و این موضوع میتواند به مراکز داده فشار زیادی وارد کند.
مراکزداده باید قدرت پردازش حجم بیشتری از اطلاعات و ترافیک شبکه را در لحظه داشته باشند و همیشه مجموعهای از محتواها برای پیشنهاد دادن به کاربر عرضه کنند زیرا کاربر سریعتر از گذشته محتواهای درخواستی خود را دریافت میکند و وقت آزادتری دارد.
کاهش تاخیر، تغییر بزرگ بعدی است
نرخ تاخیر یعنی مدت زمان لازم بین کلیک روی یک لینک در هر وبسایت/اپلیکیشن و باز شدن آن در یک صفحه جدید.
یکی از اهداف فناوریهای 5G، کاهش نرخ تاخیر است. شبکههای فایوجی حدود ۱۰۰ برابر سریعتر از شبکههای 4G خواهد بود تا اطمینان حاصل شود نرخ تاخیر به پایینترین حد خود یعنی ۵۰ میلیثانیه میرسد.
در آینده، برای توسعهدهندههای اپلیکیشنها و وبسایتها، تاخیر یک میلیثانیه هم اهمیت دارد چون طیف گستردهای از خدمات و محصولات مبتنی بر تاخیر زیر یک میلیثانیه راهاندازی میشوند.
خودرانها نمونه روشنی از سیستمهای بیدرنگی هستند که تحمل تاخیر در حد میلیثانیه را هم ندارند.
خدمات بدون تاخیر یا در حد صفر میتواند تجربه کاربری بهتر و زیباتری برای کاربران رقم بزند و نتایج بزرگی به همراه داشته باشد.
بهرهوری دادهها افزایش پیدا میکند
شبکههای 5G به طور مستقیم روی بهرهوری دادهها تاثیرگذار هستند. وقتی از سرعتی ۱۰۰ برابر بیشتر صحبت میکنیم؛ باید انتظار داشت مراکزداده دنبال رویکردها و مکانیزمهایی برای مدیریت بیدرنگ منابع حساس اطلاعاتی باشند؛ بدون اینکه مصرف انرژی یا هزینههای سربار عملیاتی را مدنظر قرار دهند.
همه افراد از مراکزداده انتظار دارند اطلاعات را به طور موثر و کارآمدی در دسترس قرار دهند و سیستمهای حساس بتوانند بهتر از گذشته خدمترسانی کنند.
فضای ذخیرهسازی افزایش پیدا میکند
همانطور که اشاره شد؛ فناوری و شبکههای 5G به طور مستقیم باعث افزایش X برابری محتواهای موجود در بازار و روی دستگاههای همراه کاربران میشوند.
با افزایش این تقاضا، نیاز به ذخیرهسازی، بیشتر در معرض توجه قرار میگیرد. مراکز داده باید برای ذخیرهسازی اطلاعات بیشتر، لود این اطلاعات و دسترسیهای چندگانه سراغ فناوریها و تکنیکهای جدید مدیریت اطلاعات بروند.
احتمالا، مراکزداده نیاز به سطح وسیعی از سرویسهای ابری و ذخیرهسازیهای مبتنی بر ابر دارند و باید از فناوریهای دیگر هم برای ذخیرهسازی حجم بیشتری از اطلاعات کمک بگیرند.
بهبود افزونگی و قابلیت اطمینان
یکی دیگر از دستاوردها و اهداف 5G پایان بخشیدن به مسایل مرتبط با خرابی و تاثیرات بعدی آن مانند دانتایم است. فناوری فایوجی به طور موثری محاسبات در لبه (Edge Computing) را به سوی جلو هدایت میکند و روی ذخیرهسازی اطلاعات در منابع ذخیرهسازی محلی، بیشتر از منابع ذخیرهسازی راه دور یا در مرکزداده تاکید دارد.
به علاوه، نحوه ذخیرهسازی اطلاعات را هم دگرگون خواهد کرد تا بالاترین قابلیت اطمینانپذیری و افزونگی به دست آید. به این ترتیب، کسبوکارها تحت تاثیر خرابی یا مشکلات دیگر مربوط به مخدوش شدن اطلاعات قرار نمیگیرند و بالاترین آپتایم را تجربه خواهند کرد.
یکی از نتایج این رویکرد و اهمیت دادن به محاسبات در لبه، دسترسپذیری اطلاعات با سرعت بیشتر است. با ارایه پهنایباندی ۱۰ گیگابیت بر ثانیه، اپلیکیشنهای واقعیت افزوده (AR) و واقعیت مجازی (VR) نیز میتوانند بدون مشکل کار کنند و مسایل مربوط به انتقال اطلاعات در بسترهای زمانی حل شود.
به این ترتیب، شاهد انواع قالبهای محتوایی جدید خواهیم بود که هریک از آنها، برای مراکزداده و مدیران آنها یک چالش جدید هستند.
زیرساختها تغییر میکند
فناوری 5G زمینهساز ظهور و قدرتمند شدن فناوریهای دیگری مانند هوش مصنوعی، واقعیت مجازی و واقعیت افزوده میشود.
به همین ترتیب، مراکزداده هم باید زیرساختهای خود را برای میزبانی از این فناوریهای نوظهور آماده کنند. کسبوکارها و کاربران به سوی تجربههای کاربری جدیدتر، جذابتر و بیدرنگ حرکت میکنند.
این امر باعث میشود تا مراکزداده بتوانند فرآیندها و زیرساختهای خود را برای ارایه چنین فناوریها و تجربههای کاربری تغییر دهند و از رویکردها و ایدههای خلاقانهای در این مسیر بهرهمند شوند.
پیشبینیهای بازار نشان میدهد فناوری 5G باعث خواهد شد تا سال ۲۰۲۵ بیش از ۳۲۶ میلیارد دلار در زیرساختهای مراکزداده و فناوری اطلاعات سرمایهگذاری شود که تازه این رقم میتواند ۵۶ درصد کل هزینههای آنها را پوشش دهد.
مراکز داده محلی بیشتری راهاندازی میشود
گره خوردن دو فناوری محاسبات در لبه و فایوجی، اهمیت مراکز داده محلی را بیشتر کرده و شاهد افزایش راهاندازی این نوع مراکز داده هستیم.
کسبوکارها تمایل دارند بیشتر اطلاعات در محل ذخیرهسازی و پردازش شوند؛ به جای اینکه به یک مرکزداده راه دور منتقل و در آنجا نگهداری شوند.
برای ارایه خدمات و محصولات جدید، محتواهای متفاوت و بیدرنگ با سرعت مناسب و تحلیل اطلاعات برای بازاریابی و تبلیغات، مراکز داده محلی راهاندازی میشوند و شاهد کاهش کابلکشی، چالشهای روشهای انتقال و بحثهای تاخیر هستیم.
همینطور، مراکز داده زیردریایی بیشتری راهاندازی خواهد شد تا اطلاعات به صورت صوت یا روشهای دیگر، سریعتر منتقل شوند. پیشبینی میشود در آینده بیش از ۹۵ درصد ترافیک ارتباطی دنیا بر دوش مراکزداده زیردریایی باشد.
تاثیرات متقابل مراکز داده و 5G
همانطور که در بالا بحث شد، ظهور فناوری و شبکههای 5G میتواند تاثیرات مثبت و منفی روی مراکزداده داشته باشد.
مراکز داده با چالشهای جدیدی روبرو میشود که آنها را ناگزیر میکند زیرساختهای خود را تغییر دهند؛ فرآیندها و رویکردهای جدیدی در پیش بگیرند و روشهای خلاقانهای برای ارایه خدمات بهتر به مشتری ابداع کنند.
البته، در این مسیر با موانع و محدودیتهایی هم مواجه خواهند شد که شاید به این زودیها برایش راهحلی نباشد. فایوجی میتواند تحولی ۱۸۰ درجهای به این صنعت تحمیل کند و فعالان بازار مراکزداده مجبور باشند فناوری 5G را به طور دقیق مطالعه کنند. نکته مهمی که نباید مغفول بماند؛ نیازمندی 5G به مراکزداده مدرن و بزرگ است.
فایوجی بدون مراکزداده نمیتواند به اهداف خود برسد و برخی چشماندازهای ترسیم شده برای آن محقق نمیشوند. پس، شاهد یک تاثیرگذاری و ارتباطی متقابل میان مراکز داده و فناوری 5G هستیم.
دیدگاه خود را بنویسید