تقاضا برای دریافت خدمات مراکزداده به صورت تصاعدی در حال افزایش است. این صنعت به ناچار باید سریعا در کل فرآیندهای خود بازنگری کند تا جوابگوی نیازهای بازار باشد. به این معنی که استانداردها در هر سطحی از مراکزداده از طراحی، نصب و راهاندازی، تعمیر و نگهداری، ارتقا و توسعه باید تغییر کنند و اصلاح شوند. در برخی بخشها نیاز به استانداردهای جدید هست تا هزینهها را کاهش داده و انعطافپذیری بیشتری داشته باشند.
یکی از جدیدترین استانداردهای مطرح در این زمینه استفاده از Connectorized Cable Assembly برای توزیع برق از دستگاههای UPS (مخفف Supply Uninterrupted Power) به دستگاههای PDU (مخفف Power Distribution Unit) است.
استفاده از استانداردهای جدید توزیع برق با استفاده از کابلها و اتصالات کاملا انعطافپذیر و قابل مونتاژ، اجازه میدهند هزینهها و زمان نصب مرکزداده کاهش چشمگیری داشته باشد ولی بهرهوری و سودآوری بالاتری نصیب شما شود.
Connectorized Cable Assembly چیست؟
یکی از استانداردهایی است که این روزها زیاد درباره آن صحبت میشود. این استاندارد دقیقا چیست و چه تفاوتی با مراکزداده فعلی دارد؟ CCA یک کابل ما بین یک یا دو کانکتور و سرپوش است. در این کانکتورها چندین کنکتور یا درگاه اتصال دیگر قرار داده شده است. کانکتورها براساس استانداردهای برقکشی شهری و درگاههای دستگاههای UPS و PDU ساخته شدهاند.
برای مثال، تصور کنید در یک کانکتور انواع درگاههای شارژ USB گوشی، پریز برق برای شارژ لپتاپ و اتصال کامپیوتر به برق شهری وجود دارد.
در گذشته، کابلها به طور مستقیم از یوپیاس به واحدهای توزیع برق (PDU) وصل شده و کمترین انعطافپذیری را دارا بودند. کانکتورها همگی لحیم شده بودند و امکان تغییر و تعویض کانکتور و کابل یا افزایش تعداد کانکتورها نبود. همهچیز ثابت و از پیش تعریف شده بود.
چرا این روش اتصال استفاده میشد؟ چون وقتی شما همهچیز را ثابت و لحیم میکنید تا تغییر نکند؛ هزینه کمتری میپردازید. شما فقط باید هزینه اتصال سیمها یا نهایتا چند برچسب را پرداخت کنید. در استاندارد جدید CCA تعداد کابلها، اتصالها، کانکتورها و مواد استفاده شده در آنها به همراه برچسبها بیشتر میشود. شما میتوانید هریک از آن ها را جدا کرده و تعویض کنید یا دوباره سر جای خودش بگذارید.
رویکردهای سنتی اتصال کابلها و کانکتورها مشکلات بزرگی دارند. اگر خطایی رخ دهد؛ به راحتی قابل تعمیر یا تعویض نیستند و باید هزینه زیادی صرف تعمیر شود. زمان طولانی برای تعمیر نیاز دارند و قطعیهای برنامهریزی نشدهای دارند. اما کانکتورهای مبتنی بر CCA بازی را عوض کردند.
شرکتها نیازی به استخدام یک برقکار یا تکنسین امور برقی ندارند و خودشان به راحتی میتوانند براساس هر دستگاه و اتصالی که دارند؛ یک مدل کانکتور را مونتاژ و استفاده کنند. همهچیز از پیش تست شده و خرابیها افت زیادی دارند.
خطاهای سیمکشی عملا حذف میشوند و اگر عیبی بروز کند؛ سریعا با تعویض کانکتور و کابل میتوان مشکل را رفع کرد. معطل ماندن و تلف شدن زمان در این استاندارد جدید معنی ندارد و فرآیند نصب و توزیع برق را در سراسر شبکه آسان میکنند. در ادامه ۵ مزیت بزرگ استاندارد CCA را برای کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری مرور میکنیم:
۱- سادگی فاز طراحی
در هنگام طراحی مرکزداده، یکی از اولین اقدامات، رساندن برق پای رکها و تجهیزات الکترونیکی است. در گذشته دستگاههای PDU از پیش طراحی شده در اندازههای مختلفی برای این منظور استفاده میشد ولی همگی آنها شبیه به یکدیگر بودند و فقط در میزان ولتاژ خروجی تفاوت داشتند. این پنلهای توزیع برق فاقد هرگونه انعطافپذیری، قابلیت تعویض و ارتقا یا سفارشیسازی براساس نیازهای طراحی رکها و تجهیزات درون آن بودند.
اگر یک پنل توزیع برق خراب میشد؛ باید از مدار خارج و نمونه دیگری نصب میشد ولی استاندارد جدید اجازه میدهد پنلهای توزیع برق و کابلهای متصل به کانکتورها کاملا ماژولار و قابل مونتاژ براساس نیازهای طراحی باشند. Connectorized Cable Assembly اجازه میدهد پنلهای توزیع برق در اندازههای مختلف، قدرت ولتاژ متفاوت، انواع کانکتورهای کاربردی و حسگرهای جمعآوری اطلاعات برای تعمیر و خرابی سریع استفاده شود.
۲- بهینهسازی فضا و فراهم کردن ولتاژ مختلف با اتصالات ماژولار
در گذشته، اتصالات شامل یک یا دو مدل محدود میشد ولی این روزها در یک کابینت رک شاهد انواع اتصالات هستیم و هریک هم مشخصات برقی و ولتاژ متفاوتی دارد. در اینجا به اتصالات ماژولار نیاز داریم تا به سرعت نصب شده و در اشغال فضا هم بهینهسازیهایی صورت گیرد.
انعطافپذیری در کابلکشی، اتصالات ماژولار و مونتاژ آنها باعث ارزش آفرینی برای مراکزداده میشوند. بهکارگیری نسل جدید دستگاههای PDU با اتصالات ماژولار توسعه یک مرکز داده را سادهتر کرده و چنین سیستمی برای IIoT کاملا آماده است. اگر در آینده نیاز به یک ماژول اضافی باشد؛ کار چندان سخت نخواهد بود و به سرعت جایگزین یا در ادامه همان ماژول قبلی کار گذاشته میشود و دیگر نیازی به تعویض کل ماژول نیست.
۳- بهبود امنیت و قابلیت اطمینان در مراکزداده
استاندارد CCA برای بسیاری از صنایع، کارخانهها، ماشینآلات و شرکتهای تجاری قابل استفاده هستند؛ چون باعث افزایش قابلیت اطمینان و امنیت سیستمها شده و مشکلات کابلکشیهای برق، بهروزرسانی اتصالات و خرابیها را کاهش میدهند.
اتصالات و کابلهای جدید مبتنی بر این استاندارد که به صورت ماژولار قابل نصب هستند؛ از تجهیزات الکتریکی در برابر نوسانات محافظت کرده و مانع ورود آب یا گردوغبار هستند.
قفلها و گیرههای استفاده شده در آنها به حدی محکم و امن هستند که به راحتی جدا نشده تا قطعی اتصال زیر بار ترافیکی زیاد رخ ندهد. جنس مواد سازنده آنها از همان آلومینیومی است که سالها در این صنعت استفاده شده ولی آلیاژ آن سبکتر و ارزانتر است. این کانکتورها باعث افزایش قابلیت اطمینان و آپتایم مرکزداده میشود.
۴- کاهش زمان نصب با مونتاژ Plug-and-Play
در این بازار پر تقاضا، مراکزداده باید سریعتر نصب و راهاندازی شوند. باید با تغییرات و استانداردهای جدید همراه شد و مثلا رکهای سروری جدید را بتوان سریعا نصب کرد. رکهای جدید به اتصالات، کابلکشی، پنل توزیع برق و برقدهی جدید نیاز دارند و روشهای سنتی مانع از چابکی در نصب میشوند.
پنلهای توزیع برق، یوپیاسها و اتصالات ماژولار جدید از پیش تست شده، برای هر نوع اتصالات طراحی شده و با یک Plug-and-Play نصب میشوند. یعنی فقط چند دقیقه طول میکشد تا این اتصالات نصب شوند؛ در مقایسه با ساعتها زمانی که برای کابلکشی PDU در روشهای سنتی تلف میشود.
۵- کمترین دانتایم در زمان نگهداری و خرابی برقی
باید در جهتی گام برداریم که زمان دانتایم مراکزداده به حداقل برسد و در سریعترین زمان ممکن یک خرابی، عیب و قطعی رفع شده و سیستم دوباره وارد مدار شود. بسیار ضروری است هزینههای هرگونه خرابی و تعمیر را کاهش دهید و به ۹۹.۹۹۹ درصد آپتایم نزدیک کنید.
شاید ایدهآل باشد که چنین آپتایمی برای مرکزداده به دست بیاید ولی استفاده از اتصالات جدید باعث میشود فقط در چند دقیقه سریعا یک اتصال و کانکتور خراب شده با ماژول دیگری جایگزین شود. این اتصالات دارای حسگرهای هوشمندی هستند که با جمعآوری اطلاعات کمک میکنند خرابی زودتر تشخیص داده شده و رفع شود.
عملکرد برخی از این دستگاهها به شکلی است که یک خرابی را پیش از وقوع هشدار میدهند. مثلا، اگر ولتاژ مصرفی بیشتر از حد آستانه باشد؛ سریها یک اعلان نمایش میدهند تا مدیر سیستم در جریان خطر احتمالی قرار بگیرد. از راه دور هم میتوان این اطلاعات و اعلانها را رصد و تصمیمگیری کرد تا مشکلات قطعی نداشته باشیم یا به کمترین حد ممکن در طول ماه و سال برسد.
دیدگاه خود را بنویسید