در سال ۲۰۲۰ محبوبیت رایانش ابری به اوج خود میرسد. میتوانیم بگوییم این فناوری به بالاترین سطح پختگی و تکامل خود میرسد. اکوسیستم خدمات ابری به طور کامل ایجاد شده و همه کسبوکارها دارند روی ابرها راه میروند یا رویای ابری شدن را در سر میپرورانند. در این دوره؛ دیگر شرکتی یا سیاستی مخالف رایانش ابری وجود ندارد و سرویسدهندهها به دنبال ارایه خدماتی متمایز و انعطافپذیر البته با امنیت بالاتر هستند. اگر هنوز جزو مدیرانی هستید که درباره استفاده از خدمات ابری تردید دارند یا تصور و چشمانداز درستی از آینده رایانش ابری ندارید؛ شما را به خواندن ۵ پیشبینی جذاب و هیجانانگیز درباره آینده این فناوری دعوت میکنیم:
جدایی نرمافزار از سختافزار
حتا امروزه هم شاهدیم که برنامههای کاربردی ابری از سیستمهای اتوماسیون خودکاری مانند CRM، ERP، PSA و HR ذخیره شده روی سرورهای راه دور استفاده میکنند.
رایانش ابری دارد به سوی فراپلتفرمی حرکت میکند و برای کاربران اهمیت ندارد که از چه سختافزار یا تجهیزاتی و حتا کدام سیستمعامل استفاده میکنند.
در آیندهای نزدیک؛ سختافزار به معنای سنتی خود دیگر در دنیای رایانش ابری مفهومی مستقل نخواهد داشت و اطلاعات کاربران در دوردستها و مکانهایی نامعلوم ذخیره و پردازش میشوند. این اطلاعات تا به دست کاربر برسند؛ چندین مرحله پایش و فیلترسازی را طی خواهند کرد بدون اینکه کاربر چیزی روی سیستم خود مشاهده کند.
در لایههای زیرین پیادهسازی سرویسهای ابری نیز از فناوری SDN استفاده میشود. در SDN هدایت و رانش سیستم برعهده نرمافزار است و کاملا مستقل از سختافزار عمل میکند.
در این معماری جدید، دیگر سختافزار نقش کلیدی و پراهمیت خود را از دست میدهد و نرمافزار و مجازیسازی میتوانند روی هر سختافزار و پلتفرم شرکتی سوار شده و برنامههای کاربردی مورد نیاز را در اختیار کاربران قرار دهند.
در این معماری، نرمافزار میتواند امنیت، انعطافپذیری، مقیاسپذیری، ماشینهای مجازی و قابلیتهای بیشتری نسبت به گذشته در اختیار کاربران قرار بدهد.
نرمافزارهای ماژولار در اولویت هستند
هر روز شاهد افزایش پیچیدگی و اندازه برنامههای فردی و خاص منظوره هستیم. بنابراین؛ فناوریهای ابر نیازمند رفتن به سوی یک سیستم جدید است تا نرمافزارها بتوانند در بخشهای مختلفی توسعه داده شوند.
به زبان ساده؛ باید نرمافزارها طوری نوشته شوند که هر کسبوکار یا فردی بتواند یک نسخه از آنها را برای خودش بسازد و پیکربندی کند.
در آیندهای نزدیک، نرمافزارها نه تنها باید بتوانند روی فضاهای ابری ذخیره و اجرا شوند بلکه باید بتوانند با ماژولهای دیگر روی سرورها و سرویسهای دیگر ابری نیز کار کنند. توسعه نرمافزارها باید به سویی برود که بتواند هزینه تمام شده برای کاربران را کاهش بدهد.
هر کاربر باید بتواند با ماژولهای ارایه شده روی فضاهای ذخیرهسازی مختلف، نرمافزار سفارشی متناسب با نیاز خودش را اجرا کند و از این طریق هزینه کمتری برای استفاده از فضاهای ابری بپردازد.
در آینده میتوانید با دانلود و نصب یک افزونه یا API، اطلاعات و نرمافزار خود را به یک سرویس و فضای ابری متصل کنید و به طور خودکار از اطلاعاتتان پشتیبانگیری کنید یا نرمافزارتان را با دستگاهها و سکوهای دیگر هماهنگ و جفت کنید.
تراشههای کم مصرف و کم هزینه
رویکرد بعدی در رایانش ابری، استفاده از پردازندهها و تراشههای کم مصرف با هزینههای بسیار پایینتر نسبت به گذشته در سرویسها و تجهیزات ابری است.
خوشبختانه، امروزه شرکتهای اینتل، ایامای، آرم، انویدیا، کوالکام و غیره مدلهایی از پردازندههای کم مصرف خود را برای پلتفرمهای ابری وارد بازار کردند.
پردازندههای کم مصرف کمک میکنند تا هزینههای کلی سرویسدهندههای ابری کاهش پیدا کنند و در نهایت سرویسهای خود را با هزینههای کمتری به کاربران بفروشند.
پردازندههای کم مصرف در فناوری اج کامپیوتینگ که نسل آینده کلاود کامپیوتینگ است؛ کارکرد و مصرف بسیار بالایی دارند. کسبوکارها میتوانند با استفاده از سیستمها و معماریهای سختافزاری شامل پردازندههای کم مصرف و کم هزینه؛ سیستمها و خدمات ابری خود را در لبه شبکه راهاندازی کنند و به مشتریان خود خدمات ابری بدهند.
به این ترتیب، کسبوکارهای کوچک و متوسط نیازی ندارند از مراکزداده و سرویسهای بسیار بزرگ شرکتهای بینالمللی برای خدمات ابری خود استفاده کنند.
یک کسبوکار میتواند با استقرار یک رک چند یونیتی و نصب سرور و تجهیزات ذخیرهسازی؛ بدون نیاز به تامین انرژی زیاد؛ یک سرویس ابری راهاندازی کند. یکی دیگر از مزایای پردازندههای کم مصرف، توسعه رایانش ابری موبایل است.
امنیت بهتر
امنیت پاشنه آشیل رایانش ابری بود. از همان روز اول؛ درباره امنیت سیستمها و خدمات ابری نگرانیها و چالشهایی وجود داشت.
برخی از شرکتها به خاطر عدم اعتماد به سیستمهای ابری، حاضر نشدند اطلاعات و داراییهای معنوی خود را روی این سرویسها ذخیرهسازی و نگهداری کنند.
اما امروزه؛ امنیت رایانش ابری قابل مقایسه با ۵ سال گذشته نیست و در سال ۲۰۲۰ نیز شاهد جهشهای بزرگی در این زمینه خواهیم بود. رمزنگاری پروتکل SSL با کلیدهای ۲۵۶ بیتی به فراموشی سپرده میشود؛ همانطور که کلیدهای ۵۶ و ۶۰ بیتی دیگر استفاده نمیشوند.
امنیت فیزیکی مراکزداده بهتر خواهد شد و از سیستمهای احرازهویت چندمرحلهای و بیومتریک استفاده میشود تا آسیبپذیری سیستمها به حداقل برسد.
در حال حاضر؛ برای استفاده از بسیاری سرویسهای ابری باید علاوه بر وارد کردن رمزعبور؛ یک کد امنیتی نیز وارد یا از اسکنر اثر انگشت و سیستم تشخیص چهره برای تایید ورود به سیستم استفاده کنید. امروزه دیگر کسبوکاری بابت امنیت یک سیستم ابری نگرانی ندارد.
توانمندتر شدن مردم
در سالهای اخیر، شرکتهای بزرگ سازنده نرمافزار سعی کردند برنامههای خود را به درون دل سرویسهای ابری و وب ببرند تا مردم راحتتر باشند.
دیگر نیازی نیست یک فایل PDF را فقط با نرمافزارهای اکروبات ادوبی باز کنید و در هر مرورگر وبی باز میشود. نرمافزارهای آفیس مایکروسافت و گوگل با سرویسهای ابری جفت و هماهنگ شدهاند.
اکنون؛ مردم با سرویسهای ابری راحتتر کار میکنند و قابلیتهای بیشتری برای استفاده در کارهای روزمره دارند.
سرویسهای ذخیرهسازی ابری میتوانند با سرویسهای ایمیل و دیگر سرویسهای رایج روی وب تعامل داشته باشند؛ از فرمتهای فایلی گستردهای پشتیبانی کرده و روی پلتفرمهای موبایل و دستگاههای همراه قابل استفادهاند.
همه اینها باعث شدند کسبوکارها و مردم به سوی سرویسهای ابری حرکت کنند و در آینده شاهد استفاده بیشتری این فناوری در کاربران نهایی باشیم.
آینده
فناوریهای رایانش ابری این فرصت را دارند که وارد مرحلهای تازه از حیات خود شوند. رایانش ابری باید بتواند با علوم و فناوریهای دیگر ترکیب و ادغام شود تا راهکارهای گسترده و فراگیری برای بازار در دسترس قرار گیرد.
مثلا ترکیب رایانش ابری با هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی؛ باعث شده طیف گستردهای از کاربردها و فرصتها در صنعت و کارخانهها به وجود بیاید.
در گذشته؛ شرکتهای بزرگ و سازمانها نیاز به خدمات ابری داشتند اما در آینده کسبوکارهای کوچک، شرکتهای نوپا و حتا مشاغل دورکاری نیاز مبرم و روزانه به خدمات ابری خواهند داشت.
بهزودی؛ شاهد دورانی خواهیم بود که هر کاربر اینترنت در سراسر جهان در محل کار و خانه از چندین خدمات ابری سود میبرد.
دیدگاه خود را بنویسید