وقتی صحبت از یکپارچه‌سازی مراکزداده می‌شود؛ آسان‌ترین بخش، تصمیم‌گیری برای یکپارچه‌سازی است و سخت‌ترین بخش، اینکه بفهمید چگونه می‌خواهید این یکپارچه‌سازی را انجام دهید.

به همین دلیل، پیش از شروع هر فرآیندی، تدوین یک برنامه گام به گام ادغام مراکزداده، از اهمیت بالایی برخوردار است. این برنامه باید شامل مراحل کلیدی یکپارچه‌سازی بوده و همراه با آن، نکاتی برای ادغام موثرتر در هر مرحله از این فرآیند، پیش‌بینی شده باشد.

اهداف یکپارچه‌سازی مراکز داده

پیش از بحث درباره مراحل کلیدی یک ادغام موفق در مراکزداده، در مرحله­ نخست درباره­ چرایی انجام این ادغام توسط کسب‌وکارها صحبت کنیم.

دلیل اصلی، دستیابی به کارایی بیشتر در دیتاسنترها است. یک سازمان و کسب‌وکار، با ادغام و ترکیب منابع سخت‌افزاری و نرم‌افزاری متعدد، هزینه‌های انرژی و نیروی کار را کاهش می‌دهند و به یک مدیریت آسان‌تر می‌رسند؛ ضمن اینکه در بسیاری از مواقع، سطح خطرپذیری حملات امنیت سایبری خود را نیز کاهش می­دهند.

البته، همه کسب‌وکارها با اهداف مشخصی، برای یکپارچه‌سازی دیتاسنترها اقدام نمی‌کنند ولی می‌توان گفت به طور کلی، اهداف اصلی آن‌ها صرفه‌جویی در پول، افزایش کارایی عملیاتی، کاهش خطر و مدیریت ساده‌تر منابع و تجهیزات است.

مراحل یکپارچه‌سازی دیتاسنترها

در اینجا، می‌خواهیم به ۵ مرحله اصلی ادغام موفق مراکزداده اشاره کنیم که باید در هر طرح و برنامه‌ای گنجانده شده باشند:

۱- فهرستی از موجودی دارایی‌های فناوری اطلاعات مراکزداده تهیه کنید

اولین گام، بررسی دارایی‌های IT فعلی است. احتمالا واضح‌ترین گام یکپارچه‌سازی ولی مهم‌ترین آن­ها است. اگر ندانید دقیقا چه تجهیزات و امکاناتی دارید؛ نمی‌توانید تصمیم بگیرید به طور موثر باید چه چیزهایی ادغام شوند.

همان‌طور که مشغول تهیه فهرستی از دارایی‌های فناوری اطلاعات هستید؛ فراموش نکنید که نه تنها دارایی‌های زیرساخت‌های سخت‌افزاری، بلکه باید دارایی‌های زیرساخت‌های نرم‌افزاری را نیز در نظر بگیرید. برای مثال، دانستن تعداد ماشین‌های مجازی (VM) به اندازه­ی دانستن تعداد سرورهای فیزیکی مهم است. زیرا، ممکن است بخواهید برخی از ماشین‌های مجازی را برای کاهش هزینه‌های عملیاتی خود، یکپارچه‌سازی کنید. 

همچنین، باید به دنبال دارایی‌های «سرکش» فناوری اطلاعات در مراکزداده خود بگردید. منظورمان دارایی‌هایی است که کارمندان، بدون اطلاع از مدیران IT، مورد استفاده قرار دادند. پاک‌سازی دارایی‌های سرکش IT در طول فرآیند ادغام مراکزداده، در به حداکثر رسیدن کارایی، بسیار مهم است.

۲- فرصت‌های ادغام را شناسایی کنید

حالا که می‌دانید دقیقا چه دارایی‌هایی دارید؛ باید نحوه­ی ادغام آن‌ها را مشخص کنید. این مرحله، پیچیده‌ترین بخش از فرآیند یکپارچه‌سازی مراکز داده است و احتمالا بیشترین زمان را به خود اختصاص می‌دهد؛ ضمن اینکه به تجربه و تخصص عمیقی نیاز دارد. در این مرحله، اگر می‌خواهید تلاش‌های یکپارچه‌سازی شما موفقیت‌آمیز باشد؛ باید فرصت‌های ادغام را شناسایی کنید.

فرصت‌های ادغام، نقاط و مکان‌هایی در دارایی‌ها و منابع فناوری اطلاعات هستند که به شما اجازه ترکیب و ادغام با هدف افزایش کارایی و تسهیل مدیریت را می‌دهند.

برای نمونه، شاید بتوانید برخی از ماشین‌های مجازی را با یکدیگر ترکیب کنید تا مدیریت آن‌ها ساده‌تر شود و تعداد کل ماشین‌های مجازی، کاهش پیدا کند. البته، باید بررسی کنید ماشین مجازی میزبان، تمام مشخصات بار کاری ماشین مجازی میهمان را داشته باشد. یک مثال دیگر، بررسی روش‌هایی برای کاهش زیرشبکه‌ها (subnets) در یک معماری شبکه است. کاهش رک‌ها و سرورها یا تجهیزات ذخیره‌سازی نصب شده در رک‌ها، یک هدف بزرگ دیگر کسب‌وکارها در فرآیند یکپارچه‌سازی است. باید بررسی کنید کدام‌یک از این اهداف، بدون ضربه زدن به اصل معماری شبکه، امکان‌پذیر است و کارآمدی مرکزداده را افزایش می‌دهد.

۳- به دنبال انتقال بخشی از ترافیک به خارج از مرکزداده باشید

ضمن شناسایی و ادغام برخی از دارایی‌ها، شاید یک استراتژی بهتر، انتقال بخشی از ترافیک مرکزداده و دارایی‌های خاص به فضای ابری و خارج از سازمان و زیرساخت فناوری اطلاعات باشد. به طور مثال، شاید ماشین‌های مجازیی داشته باشید که هزینه­ی اجرای آن‌ها در فضای ابری کمتر از مرکزداده خود سازمان باشد. 

انتقال دارایی‌ها و اطلاعات به فضای ابری، گامی از فرآیند یکپارچه‌سازی مراکز داده نیست. بیشتر به این استراتژی به عنوان یک گزینه جایگزین نگاه کنید. مهم است درک کنید اجباری نیست و حتما به سوی کلاود بروید یا اصرار بر حفظ و نگهداری مرکزداده خصوصی درون سازمانی داشته باشید. بسیاری از کسب‌وکارها می‌توانند ترکیبی از ابر و مرکزداده خصوصی را استفاده کنند. ما در این مقاله، نمی‌خواهیم درباره­ی مزایا و معایب ابر و مرکزداده خصوصی صحبت کنیم؛ بلکه فقط باید بدانید یکپارچه‌سازی و ادغام دارایی‌ها، فرصتی عالی برای استفاده از فضای ابری است و می‌تواند نقطه­ی شروعی برای انتقال بار کاری برخی سرویس‌ها به بیرون از سازمان باشد.

۴- انرژی مورد نیاز را ارزیابی کنید

پس از طی کردن گام‌های شناسایی دارایی‌های قابل ادغام و تصمیم‌گیری برای انتقال بخشی از ترافیک کاری به فضای ابر، حالا نوبت به ارزیابی انرژی مورد نیاز تجهیزات فناوری اطلاعات پس از ادغام می‌رسد. باید بررسی کنید بار کاری جدید مرکزداده شما چقدر است و چند کیلو وات ساعت برق نیاز دارد. مشخص کردن رقم انرژی مورد نیاز مرکزداده تلفیقی، شما را به سوی یافتن روش‌های تامین آن هدایت می‌کند. در اینجا، باید اهداف پایداری و استراتژی‌های مصرف انرژی سازمان را در نظر بگیرید و از سوی دیگر، درصدی انرژی برق بیشتر تامین کرده تا مرکز داده در روزهای اوج بار کاری، به مشکل برنخورده یا فشار بیش از اندازه‌ای به تجهیزات وارد نشود.

شاید نیاز باشد پس از ادغام دارایی‌ها و برآورد ترافیک کلی، سراغ تامین ژنراتورهای جدید یا افزایش باتری‌ها و یو پی اس‌ها بروید. تجهیزات پنل توزیع برق (PDU) در رک‌ها و سرورهای ادغام شده، می‌توانند گره‌گشا باشند و دیگر نیازی به کابل‌کشی جدید نداشته باشید.

۵- بر کارآمدی ادغام نظارت کنید

آخرین مرحله کلیدی یک فرآیند یکپارچه‌سازی مرکزداده، ایجاد طرح و سیستمی برای ردیابی و نظارت بر حجم کاری مرکزداده تلفیقی جدید است. باید مشخص شود این یکپارچه‌سازی، چند درصد در دستیابی به اهداف اولیه، موثر بوده است. احتمالا، در نظارت‌ها و ارزیابی‌های خود، متوجه خواهید شد که برخی از اهداف هزینه‌ای، مدیریتی یا امنیتی، به طور کامل تامین نشدند یا بخش‌هایی از بار کاری مرکزداده، کارایی مورد انتظار را ندارد. فهم این مسئله خوب است و فناوری برای هر چالشی، راه‌کارهای مختلفی دارد ولی مهم‌تر از آن، داشتن ابزار و برنامه برای اندازه‌گیری پارامترهای کارایی و مشخص کردن معیارهای دستیابی به اهداف این یکپارچه‌سازی است.

نتیجه‌گیری

ادغام مرکزداده یک فرآیند پیچیده است و هیچ برنامه­ یکسانی برای همه­ مراکزداده وجود ندارد. به طور کلی، هر کسب‌وکاری باید فرآیند ادغام را با فهرست‌سازی دارایی‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری و شناسایی فرصت‌های ادغام برای رسیدن به کارایی بیشتر، آغاز کند. در گام بعدی، باید اطمینان حاصل شود منابع انرژی برای پاسخ‌گویی به بار کاری جدید، کافی بوده و بتوان روی حجم کاری جدید، نظارت و اندازه‌گیری داشت.