روزگاری که محیط‌های ابری برای شرکت‌های مدرن، ابزاری لوکس بودند؛ سپری شده است. امروزه، پلتفرم‌های ابری برای کسب‌وکارها یک ضرورت هستند و برای سازمان‌های بزرگ در هر صنعتی، داشتن توانایی انتخاب یک محیط ابری مناسب نیاز کسب‌وکارشان، اهمیت بالایی یافته است.

اما وقتی صحبت از انواع محیط‌ها و سرویس‌های ابری می‌شود؛ همه می‌توانند به سرعت گیج و سردرگم شوند؛ به‌ویژه در برخورد با نام‌هایی مانند hybrid cloud و multi-cloud.

 احتمالا شما هم دقیقا نمی‌دانید این دو راهکار ابری چه تفاوتی دارند. بیایید در این مقاله، هیبرید کلاود را «ابر ترکیبی» و مالتی کلاود را «چندابری» بنامیم تا راحت‌تر و ساده‌تر به تفاوت‌ها و شباهت‌های آن‌ها بپردازیم. 

سردرگمی بین چند ابری و ابر ترکیبی، هنگامی تشدید می‌شود که اغلب در کسب‌وکارها به جای یکدیگر استفاده می‌شوند. اگرچه شاید از نظر مفهوم ظاهری، برابر به نظر برسند ولی تفاوت‌های بزرگی بین این دو راهکار محیط‌های ابری وجود دارد. در این مقاله، می‌خواهیم به بررسی دقیق تفاوت‌های چندابری و ابر ترکیبی بپردازیم و بگوییم چرا یک شرکت باید چند ابری و شرکت دیگر ابر ترکیبی را انتخاب کند؟

چند ابری چیست؟

چندابری یا multi-cloud به این معنی است که یک سازمان از چندین سرویس ابری؛ مثلا سرویس‌های SaaS، PaaS و IaaS به طور همزمان استفاده کند. این سرویس‌ها، ابر عمومی هستند و اغلب از چندین سرویس‌دهنده و شرکت مختلف خریداری شده­اند. برای مثال، تصور کنید یک کسب‌وکار یا فرد شخص ثالثی، سرویس‌های میزبانی یا ذخیره‌سازی ابری از شرکت‌های آمازون، گوگل و مایکروسافت خریداری کرده باشد.

دلایل مختلفی وجود دارد که یک شرکت از چندین ابر عمومی استفاده کند؛ از جمله:

۱- دستیابی به بهترین نتایج برای نیازها و بخش‌های مختلف

۲- کاهش هزینه‌ها

۳- افزایش انعطاف‌پذیری

۴- اجتناب از انحصار و قفل شدن روی یک برند

۵- عدم وابستگی به یک خدمات‌دهنده ابری

فارغ از اینکه شما به چه دلیلی، سراغ راهکارهای چندابری رفته­اید؛ باید بدانید که خدمات ابری عمومی چندگانه در یک سازمان، غالبا باید با انواع دیگر محیط‌های ابری ترکیب شوند تا به طور کامل همه نیازهای یک سازمان را پوشش دهند.

ابر ترکیبی چیست؟

ابر ترکیبی (hybrid cloud) که سابقه­ی طولانی‌تری نسبت به چندابری دارد؛ ترکیبی از یک ابر عمومی با یک ابر خصوصی برای دسترسی کاربر نهایی است. به طور سنتی، شاهد بودیم که ابرهای خصوصی بیشتر در فایروال‌های سمت کاربر فعال می‌شدند، ولی در چند سال اخیر اغلب ابرهای خصوصی در مراکزداده­ی محلی و کلوکیشن خارج از محل، ارائه می‌شوند.

ابر ترکیبی از دو جنبه، تفاوت‌های بزرگی با چندابری دارد:

۱- معمولا شامل ترکیبی از ابرهای خصوصی و عمومی است.

۲- معمولا داده‌ها و فرآیندهای این دو محیط ابری در یکدیگر ترکیب شده و در مکان‌هایی جداگانه نگهداری نمی‌شوند تا کار یکدیگر را تکمیل کنند.

درست مشابه چندابری، کسب‌وکارها دلایل مشخص و رایجی برای انتخاب راهکار ابر ترکیبی دارند:

۱- حفظ زیرساخت‌های خصوصی از جمله امنیت دسترسی آسان، انطباق‌پذیری، و بازیابی بحرانی

۲- استقبال از روش‌های چابک انجام کارها در حالتی‌که جریان کارها و افزایش کارایی روزانه را ساده می‌کنند.

۳- مقیاس‌پذیری با روش‌هایی مقرون به صرفه

۴- اطمینان از اینکه داده‌ها و اطلاعات بسیار حساس، در محل باقی می‌مانند.

چندابری در برابر ابر ترکیبی: کدام‌یک را انتخاب کنیم؟

یافتن بهترین نوع استقرار خدمات ابری در یک سازمان، به عوامل مختلفی بستگی دارد:

هزینه

اکثر اوقات خدمات ابر عمومی، هزینه و سربار کمتری نسبت به سایر زیرساخت‌های ابری مشابه دارند. به همین دلیل، مدل چندابری برای افرادی که به دنبال کاهش هزینه‌ها هستند؛ مناسب‌تر است. فروشنده خدمات ابری عمومی، خودش مسئولیت نگهداری مرکزداده و انجام کارهایی مانند به‌روزرسانی‌های امنیتی، تامین سرورها و رسیدگی به آپ­تایم را برعهده می‌گیرد و هزینه‌های آن به کاربر نهایی تحمیل نمی­شود.

امنیت

برای سازمان‌هایی که به فکر حفظ اطلاعات حساس خود در محل هستند؛ مدل ابر ترکیبی مناسب‌تر است. در این روش، می‌توان یک ابر عمومی را با ابر خصوصی ترکیب و بعد مقیاس‌پذیر کرد؛ اما در عین حال، امنیت زیرساخت‌های داخلی و حریم خصوصی تضمین شده است. 

معمولا شرکت‌های مالی و اعتباری، بیمارستان‌ها و شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات سلامت و بهداشت، شرکت‌ها و اشخاص حقوقی که باید اسناد محرمانه نگهداری و تبادل کنند؛ سراغ ابر ترکیبی می‌روند تا از مزایای ابر خصوصی بهره‌مند شده و تهدیدات را به حداقل برسانند.

بار کاری

در چند ابری، هر سرویس ابری یک بار کاری جداگانه را مدیریت خواهد کرد اما محیط‌های ابر ترکیبی، وضعیت پیچیده‌تری دارند و هر بخش بار کاری باید کاملا در ابر عمومی و خصوصی هماهنگ شده باشد. در چندابری، می‌توان داده‌ها و فرآیندها را به طور کامل در هر پلتفرم ابری، مستقل نگه داشت اما در آن سو، ابر ترکیبی تمایل دارد داده‌ها و فرآیندها با یکدیگر تلاقی داشته باشند.

دسترس‌پذیری

یکی از مزایای محیط‌های چندابری، دسترس‌پذیری بالای آن است. معمولا، شرکت‌ها یک سیستم پشتیبان ابری قابل اعتماد با امکانات ساده به کاربران و کسب‌وکارها می‌دهند. وقتی یک سرویس‌دهنده­ی ابر عمومی دچار مشکل موقتی شود؛ به سادگی و سرعت بالا می‌توان کل حجم کاری را به ابر فروشنده دیگری منتقل کرد. در نتیجه کاربران، هیچ‌گونه مشکل خرابی را تجربه نخواهند کرد. افزون بر آن، یک پلتفرم چندابری به کسب‌وکارها اجازه می‌دهد تا ابرهای عمومی افراد را در نزدیکی مکان کاربران راه‌اندازی کند تا مسئله تاخیر به طرز قابل توجهی برای کاربران حل شود.

در سیستم‌های ابر ترکیبی، حفظ در دسترس‌پذیری 24*7 (24 ساعته و 7 روز هفته) صرفا به تیم‌های داخلی وابسته است؛ چون بیشتر حجم کاری در محل (on-premise) یا روی ابر خصوصی است. سناریویی در نظر بگیرید که یک اپلیکیشن، با افزایش ناگهانی ترافیک مواجه شود و یک خرابی در ابر عمومی وجود داشته باشد. در چنین شرایطی، سیستم ابر ترکیبی می‌تواند مشکل‌ساز باشد و هیچ تضمینی وجود ندارد که خرابی به ابر خصوصی نیز منتقل شود. در بیشتر اوقات، یک ابر ترکیبی در نهایت باید به یک چند ابری تبدیل شود تا از بروز این مشکلات در کسب‌وکار اجتناب شود.

تفاوت چندابری، ابر ترکیبی، و ابر توزیعی

در ابر ترکیبی می‌توانید یک اپلیکیشن جدید در محیط ابری آزمایش کنید؛ ولی اپلیکیشن‌های قدیمی روی سرورهای محلی نگهداری شوند. یعنی نیازی نیست که اپلیکیشن‌ها و برنامه‌های موجود در هنگام ورود به پلتفرم ابری، ترک و رها شوند. ابر ترکیبی برحسب تقاضا مقیاس‌پذیر می‌شود؛ چون دائم در حال تلاش برای مدرن‌سازی تجربیات کاربری با استفاده از آخرین فناوری‌های ابری مانند هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی است. از سوی دیگر، چندابری شما را قادر می‌سازد که همزمان با چندین محیط ابری و مرکزداده برای انجام وظایف مختلف خود، دسترسی داشته باشید. این ویژگی به شما امکان می‌دهد، برنامه‌های خود را در چندین محیط ابری پخش کنید و از قفل شدن توسط یک فروشنده، خودداری کرده باشید. 

بنابراین، می‌خواهیم نتیجه‌گیری کنیم که تنظیمات چند ابری را می‌توان زیرمجموعه‌ای از ابری ترکیبی در نظر گرفت؛ جایی که یک ابر ترکیبی به طور بالقوه می‌تواند به عنوان یکی از محیط‌های چندابری استفاده شود.

با چندابری، دسترس‌پذیری به دست می‌آورید و می‌توانید حجم کاری بیشتری نسبت به یک ابر ترکیبی انجام دهید. افزون بر اینکه، چندابری، چشم‌انداز و حاکمیت بهتری نسبت به ابر ترکیبی ارائه می‌کند؛ به‌ویژه در مواردی که زیرساخت آی‌ تی پراکنده‌ای داشته باشید. 

در نهایت، ابر توزیع شده (distributed cloud) می‌تواند پروسه توزیع خدمات ابر عمومی در مکان‌های فیزیکی مختلف را در حالی‌که از طریق یک صفحه کنترل واحد برای مدیریت بهتر عملیات و سرویس‌ها استفاده می‌شود؛ برعهده بگیرد. شما در این روش، می‌توانید به استفاده از محیط‌های چندابری ادامه دهید؛ بدون اینکه به مکان آن‌ها توجه داشته باشید. ابر توزیع شده، سازگاری بیشتری نسبت به چندابری و ابر ترکیبی ایجاد می‌کند و به طور موثری، نظارت و مدیریت محیط‌های ابری مختلف در یک مکان فیزیکی را فراهم خواهد کرد. به‌روزرسانی‌های امن در ابرها بدون زحمت، یکی دیگر از دستاوردهای ابر توزیعی است.