با این حساب میتوان گفت ۱۷۱ روز و ۳ ساعت و ۴۲ دقیقه که تقریبا نصف سال ۱۴۰۰ را تشکیل میدهد (به طور دقیق ۴۷ درصد) اینترنت ایران با اختلال مواجه بوده است.
کارشناسان ابرآوران در بررسیهای خود اعلام کردند که ۸۹ درصد اختلالات اینترنت دیتاسنترها مربوط به وبسایتهای بینالمللی و ۶۷ درصد آنها نیز مربوط به شبکه اجتماعی اینستاگرام بوده است.
۶۷درصد اختلالات ثبت شده در ۹ وبسایتی که رادار در سال ۱۴۰۰ آنها را پایش کرده است به اینستاگرام اختصاص داشته است. کلابهاوس و گیتهاب با اختصاص ۱۰ و ۹درصد اختلالات به خود در جایگاههای دوم و سوم قرار میگیرند. در نتیجه باید گفت سه وبسایت اصلی که دچار اختلال شدند متعلق به وبسایتهای بینالمللی بوده و دو مورد آنها از بین شبکههای اجتماعی بوده است.
در مجموع از بین ۹ وبسایت داخلی و خارجی که در سال ۱۴۰۰ از سوی رادار ابر آروان پایش شده است، ۸۹درصد اختلالات در وبسایتهای خارجی (Github, Google, Instagram, Wikipedia و Twitch) حدود ۱۱ درصد اختلالات در وبسایتهای ایرانی (شاپرک، دیجیکالا، آپارات، ورزشسه) مشاهده شده است.
اختلالات احتمالی ارتباطات اینترنتی دیتاسنترهای داخلی در سال ۱۴۰۰ با پایش لحظهای وبسایتهای ایرانی و خارجی دیجیکالا، ورزشسه، آپارات، شاپرک، Github, Google, Instagram, Wikipedia و Clubhouse گزارش شده است. در سال گذشته ارتباطات دیتاسنترهای کشور ۲۸۸ دقیقه معادل ۴ ساعت و ۴۸ دقیقه بهشکل کامل قطع بوده است. ابر آروان تاکید کرده معنی عبارت «قطعی کامل» یعنی اینکه حداقل ۴ وبسایت بهشکل همزمان در ۳ دیتاسنتر برای دستکم ۱ دقیقه با خطا در اتصال روبهرو باشند.
بیشتر اختلالها در سال ۱۴۰۰ اما مربوط به قطعی کامل نمیشود و ۸ ساعت و ۳۴ دقیقه اختلال پراکنده در سال گذشته مشاهده شده که یعنی دسترسی به حداقل ۲ وبسایت برای ۵ دقیقه دچار اشکال شده است. همچنین ۲ ساعت و ۲۰ دقیقه نیز اختلال همزمان در سال گذشته رخ داده که در این حالت دست کم ۳ دیتاسنتر و ۲ وبسایت به مدت زمان ۵ دقیقه دچار اختلال شدهاند.
در نهایت باید به اختلالات جزیی رسید که سختگیرانهترین حالت پایش بوده و بر اساس گزارش آروان، در این حالت خطا در اتصال دستکم ۱ وبسایت برای دستکم ۵دقیقه اختلال درنظر گرفته میشود. باید بدانید ۱۷۰ رو و ۱۶ ساعت و ۴۸ دقیقه مجموع اختلالهای جزیی است که در سال ۱۴۰۰ رخ داده است. ناگفته نماند در ماههای مرداد و دی ۱۴۰۰، اینترنت ایران شاهد بیشترین وقوع اختلالات ارتباطات دیتاسنترها بوده است.
منبع: سایت ابرآوران
دیدگاه خود را بنویسید