صنعت مرکزداده به طور مدام و با ورود فناوریهای جدید، در حال تغییر است و این صنعت پیوسته با تقاضاهای رو به رشد مشتریان روبرو است و گاهی با چالشهای جدید مواجه میشود. برای مدیران و مهندسان مراکزداده، هر روز اطمینان یافتن از پایداری، زمان آپتایم بالا، مدیریت هزینهها و استقرار سریع تجهیزات جدید، سختتر میشود اما غیرممکن نیست.
نشریه دیتاسنترداینامیک طی گزارشی از نتایج یک نظرسنجی اشاره میکند که ۷۵ درصد مدیران مراکزداده، تجهیزات DCIM را با هدف کاهش هزینههای عملیاتی و نگهداری نصب کردهاند.
در این مطلب میخواهیم به ۵ چالش اصلی مدیران مراکزداده در هنگام پیادهسازی و مدیریت دیتاسنترها اشاره کنیم و بعد سراغ راهحلهای آنها با تکیه بر تجهیزات DCIM برویم و نشان دهیم چگونه ابزارهای مدیریت زیرساخت مراکزداده به سادهسازی فرآیندها و خودکارسازی عملیات و در نتیجه کاهش پیچیدگی و چالشها کمک میکنند.
چالش ۱: نظارت و گزارشگیری لحظهای و بیدرنگ
مراکزداده شامل آیتمهای زیادی در دل خود هستند و خرابیهای غیرمنتظره در آنها اجتنابناپذیر است. انواع اپلیکیشنها و سرویسها، کابلها، اتصالها، سرورها، تجهیزات ذخیرهسازی، سیستمهای خنککننده، واحدهای توزیع برق، باتریها، یواسپیها و بسیاری از موارد دیگر به طور همزمان در حال اجرا هستند که نظارت و گزارشگیری مستمر و لحظهای از آنها دشوار است. بهویژه، زمانی که اپراتورها و مدیران مراکزداده نیاز به گزارشهایی با معیارهای مختلف داشته باشند؛ جمعآوری و تهیه اطلاعات گزارش به صورت دستی و موردی بسیار پیچیده و دشوار خواهد بود.
سیستمهای DCIM بینش عمیقی درباره مراکزداده و معیارهای کارایی دارند و به شما کمک میکنند گزارشهایی لحظهای و بیدرنگ تولید کنید. یک سیستم DCIM نه تنها قابلیت ردیابی آنلاین زیرساخت شبکه را به شما میدهد؛ بلکه امکانات و ابزارهایی برای تجزیه و تحلیل اطلاعات دریافتی و گزارشگیریهای تفسیری و مفصل ارائه میدهد تا بتوانید تصمیمهای آگاهانه گرفته و اقدامات فوری را متناسب با نیازهای دیتاسنتر اتخاذ کنید.
چالش ۲: ایجاد ظرفیت مدیریت و برنامهریزی
بیشتر اوقات، مدیران مراکزداده تمایل دارند بار ترافیکی بیش از ظرفیت و استاندارد به سیستم تحمیل کنند که غالبا به خرابیها و قطعیهایی منجر شده و باعث هدر رفتن منابع و سرمایه میشود. در این رویکردها، شاهدیم که نه تنها تجهیزات زودتر خراب میشوند؛ بلکه برق و انرژیهای دیگر مصرفی در دیتاسنتر نیز اتلاف شده و عملا پول دور ریختن است. در چنین شرایطی، مدیران مراکزداده تمایل پیدا میکنند درک درستی از ظرفیت یک دیتاسنتر و امکان افزایش ظرفیت آن به دست بیاورند. مثلا، اگر یک سرور به دیتاسنتر اضافه شود؛ چقدر ظرفیت شبکه افزایش یافته و امکان ذخیرهسازی و پردازش اطلاعات بدون دانتایم وجود دارد؟ یا چند درصد ظرفیت سرورهای موجود، بیاستفاده مانده است؟ این سوالی مهم و غالبا حل نشده است.
معمولا با تجهیزات DCIM امروزی میتوان به این پرسش پاسخ داد و از طرفی میتوان فضاهای فیزیکی بدون استفاده، انرژی، سیستم سرمایشی، ظرفیتهای ذخیرهسازی و موارد دیگر را بهینهسازی کرده و ظرفیتهای آزاد را کشف و مورد استفاده قرار داد. در برخی اوقات، یک دیتاسنتر هیچ نیازی به افزایش ظرفیت فضای فیزیکی و تجهیزاتی ندارد و صرفا با استفاده از یک DCIM، بهینهسازی ظرفیتها، و کاهش هزینهها یا صرفهجویی در مصرف انرژی و جلوگیری از دانتایمها و خرابیها، میتوان بار ترافیکی بیشتری را مدیریت و برنامهریزی کرد.
چالش ۳: آپتایم و کارایی
اندازهگیری کارایی و اطمینان از آپتایم، دغدغه اصلی مدیران و اپراتورهای مراکزداده است، به خصوص اینکه مصرف موثر و بهرهوری انرژی در سالهای اخیر پراهمیت شده است و سیستم سرمایشی کارآمد باید دائما مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفته و معیارهایی برای میزان بازدهی آنها داشته باشیم. محاسبه دستی کارایی این بخشها در مراکزداده سنتی، هم زمانبر و هم غیردقیق و دور از واقعیت است. در مراکزداده مدرن و پیچیده امروزی یا مراکزداده ابرمقیاس (Hyperscale)، محاسبه دستی کارایی و آپتایم کاملا غیرممکن است.
اما سیستمهای DCIM قدرتمند به شما کمک میکنند تا معیارهایی مانند کارایی مصرف برق PUE را به صورت بیدرنگ اندازهگیری و سپس سیستمها را بهینهسازی و زمان آپتایم را مدیریت کنید. وظیفه اصلی یک ابزار DCIM، سادهسازی فرآیندها برای افزایش کارآمدی یک مرکزداده است. اغلب چالشهای مربوط به کارایی و آپتایم زیرساختها به پیچیدگی فرآیندها ارتباط پیدا میکنند که با بهکارگیری سیستمهای مدیریت زیرساخت مرکزداده، این فرآیندها را سادهسازی خواهید کرد.
چالش ۴: بهرهوری انرژی و کاهش هزینهها
برخی منابع تحقیقاتی مانند MDPI میگوید ۱.۴ درصد کل انرژی جهان توسط مراکزداده مصرف میشود اما کارشناسان میگویند این میزان بسیار بیشتر و در حدود ۳ درصد کل انرژی جهان است. با کمبود منابع انرژی در سراسر دنیا و از جمله انرژیهای کربنی و فسیلی، تلاش برای رفتن به سوی انرژیهای پاک و تجدیدپذیر، چند برابر افزایش یافته است ولی کافی نیست و همزمان، مراکزداده سعی میکنند مصرف انرژی خود را بهینهسازی کنند. در سالهای اخیر اغلب مراکزداده سنتی به خاطر مصرف انرژی بالا و افزایش دما با مشکلات بزرگی روبرو شدند. معمولا چندین برابر انرژیی که باید بهصورت استاندارد در یک مرکزداده مصرف شود؛ اتلاف میشود؛ به ویژه وقتی که هیچ ابزار و سنسوری برای رهگیری و نظارت بر مصرف انرژی دستگاهها و حسگرهای محیطی وجود نداشته باشد. همچنین، با پیادهسازی یک سیستم DCIM میتوانید مصرف انرژی را به طور کارآمد کنترل و مدیریت کنید؛ اقدام به بهینهسازی تدریجی و مرحلهای آن کنید؛ و در صورت امکان هزینهها را کاهش دهید. کاهش مصرف انرژی به معنای کاهش هزینهها و رفتن به سوی افزایش ظرفیتها یا استفاده از انرژیهای بهتر و پاک است. همچنین، کاهش هزینهها به شما کمک میکند تا استانداردهای محیط زیستی بیشتری پیادهسازی کنید که باز به مصرف انرژی موثر کمک خواهد کرد.
چالش ۵: مدیریت بهرهوری کارمندان
ردیابی، تجزیه و تحلیل، و گزارشگیری از کارایی تمام زیرساختهای یک مرکزداده، کاری سخت و دلهرهآور است. اگر بخواهید این کار را به صورت دستی انجام دهید؛ زمان و انرژی زیادی از اپراتورها و کارمندان میگیرد. به علاوه، هیچ اطمینانی از صحت و دقت گزارش دستی کارمندان وجود ندارد. راهکارهای DCIM با خودکارسازی عملیات گزارشگیری، به صورت بیدرنگ و مستمر ۷ در ۲۴، مدت زمان زیادی از وقت کارمندان مراکزداده را آزاد میکنند. گزارشگیریها کاملا خودکار و دورهای شده و دیگر نیازی نیست برای هر گزارش، گردش کار، تاییدیه و یادآوری صورت گیرد. در دیتاسنترهای مدرن، علاوه بر DCIM، برای موارد جانبی و اضافی، گزارشهای دستی نیز توسط کارمندان انجام میشود.
با توسعه فناوریها، همه بخشهای دیتاسنترها از اپلیکیشنها و سرویسهای نرمافزاری تا دادهها، تجهیزات، سیستمهای سرمایشی و انرژی، سنسورهای محیطی و فیزیکی و امنیتی، در حال تغییر و تکامل هستند. اگر یک مدیر مرکزداده باشید؛ کاملا حس خواهید کرد که هر روز چالشهای جدیدی سراغتان میآیند و حل آنها به شیوههای سنتی دیگر میسر نیست. راهکارها و سیستمهای DCIM به شما کمک میکنند بهتر و سادهتر با این چالشها روبرو شده و راهحلهایی برای رفع آنها در دیتاسنتر خود پیادهسازی و اجرا کنید. در واقع لازم است به ابزارهای DCIM فراتر از یک نرمافزار ساده مانیتورینگ چند پارامتر بیندیشید. DCIMها کلید موفقیت دیتاسنترهای امروزی هستند و میتوانند کارهای بزرگی مانند بهینهسازی مصرف انرژی، کارآمدسازی سیستم سرمایشی، کاهش هزینهها، جبران کمبود نیروی انسانی ماهر، و همچنین قابلیت افزایش ظرفیت بار ترافیکی شبکه و دیتاسنتر بدون سرمایهگذاری جدید و هزینه بیشتر را انجام دهند.
دیدگاه خود را بنویسید