همه ما برند وسترن دیجیتال را با هارددیسک‌های قدیمی چند گیگابایتی می‌شناسیم و شاید با ماژول‌های حافظه رم. اما این شرکت قدیمی دنیای سخت‌افزار و داده، در حوزه‌های دیگری مانند تجهیزات ذخیره‌سازی شبکه و مراکزداده و سرویس‌های ذخیره‌سازی ابری نیز فعالیت می‌کند. آیا آقای WD از همان ابتدا در کار تولید هارددیسک و رم و سیستم‌های ذخیره‌سازی بوده است؟ از کجا و کدام نقطه شروع کرده و چگونه در طی مدتی بیش از نیم قرن توانسته در صنعت کامپیوتر و الکترونیک بی‌رقیب بماند و با تغییر چندین باره فناوری، کسب‌وکارش هرگز دستخوش تغییر نشود و هر بار هم‌سو با موج جدید انقلاب دیجیتالی و فناوری، تغییر مسیر دهد؟ حتما داستان این برند شنیدنی و پر از نکته‌های ظریف کسب‌وکاری است. در ضمن، یک نوستالژی و خاطره‌بازی هم برای قدیمی‌های صنعت کامپیوتر و سخت‌افزار خواهد بود.

سلطان ماشین حساب

در ۲۳ آوریل سال ۱۹۷۰، یکی از کارمندان شرکت موتورولا به نام «آلوین بی فیلیپس»، شرکتی تحت عنوان General Digital ثبت و تاسیس کرد. شروع فعالیت این شرکت در سانتا آنا کالیفرنیا بود و اولین محصولش هم یک دستگاه تست ماسفت بود. جنرال دیجیتال سرمایه اولیه خود را از شرکت Emerson Electric Company و چند شرکت دیگر تامین کرد.

یک سال بعد، جنرال دیجیتال به «وسترن دیجیتال» تبدیل شد. تراشه رم 4K از اولین دستاوردها و محصولات مهم این شرکت در دهه ۱۹۷۰ بود. آلوین تجربه زیادی در نیمه هادی‌ها داشت و کمک می‌کرد وسترن دیجیتال به سرعت پیشرفت کند. تراشه‌های ماشین حساب از دیگر محصولاتی بود که وسترن دیجیتال در سال‌های آغازین فعالیت خود روانه بازار کرد. هنوز یک دهه از تاسیس این شرکت نگذشته بود که به بزرگ‌ترین تولیدکننده تراشه ماشین حساب دنیا تبدیل شد.

وسترن دیجیتال در جشن این موفقیت بزرگ بود که آلوین و همکاران نزدیک او به فکر ساخت حافظه‌های ذخیره‌سازی افتادند و یک ثبت اختراع زیرسیستم‌های Disk Array را از یک شرکت دیگر خریدند. این ثبت اختراع، پایه تمام سیستم‌های ذخیره‌سازی شناخته شده امروزی است. به این ترتیب، اولین خط تولید محصولات ذخیره‌سازی داده وسترن دیجیتال در سال ۱۹۷۶ راه‌اندازی شد. مدیای ذخیره‌سازی داده در آن زمان فلاپی دیسک بود و وسترن دیجیتال هم اولین محصول خود را به نام FD1771 وارد بازار کرد.

سلطان کنترلر هارد درایو

با شروع دهه ۱۹۸۰، چالش‌های بزرگی پیش روی شرکت وسترن دیجیتال بروز کرد. مشکلاتی در ساختار و بدنه شرکت، عدم نبود چشم‌انداز و پیش‌بینی از آینده فناوری، بروز رقبای قدرتمندی مانند IBM در حوزه تولید محصولات ذخیره‌سازی داده و فلاپی دیسک و شروع اوج‌گیری بازار کامپیوترهای شخصی همگی ذهن مدیران WD را به خود مشغول کرده بودند. 

سرانجام، مهندسان این شرکت در سال ۱۹۸۳ و ۱۴ روزه یک نمونه‌ اولیه از کنترلر درایو هارد را برای محصول PC/AT شرکت IBM  تولید کردند. همین رویکرد سریع و حرفه‌ای باعث شد تا تمرکز شرکت روی بازار کامپیوترهای شخصی معطوف شود.

کم‌کم سهم عمده‌ای از درآمدهای این شرکت از بابت تولید کنترلرهای هارد درایوها بود. مهندسان قوی و متبحر این شرکت مرتبا دستاوردهای نوآورانه در این زمینه داشتند و باعث شدند وسترن دیجیتال تامین‌کننده عمده کنترلرهای هارد درایو شرکت‌های بزرگی مانند کامپکت، اچ‌پی، آی‌بی‌ام و تندی باشد.

سلطان خرید و ادغام

در بررسی داستان شرکت‌های موفق، همیشه به برهه زمانی می‌رسیم که باید بزرگ شوند و توسعه پیدا کنند اما چگونه؟ با جذب سرمایه یا خرید شرکت‌های کوچک‌تر و ادغام آن‌ها در شرکت مادر!

میانه دهه ۱۹۸۰ برای شرکت وسترن دیجیتال هم زمان خرید کسب‌وکارهای جدید و توسعه فعالیت‌ها بود. ضمن اینکه WD با IBM همکاری‌های گسترده‌ای داشت؛ با دانشگاه MIT هم وارد همکاری و طرح پروژه‌های مشترک از جمله ساخت کامپیوتر Nu Machine شد. در ادامه برای توسعه محصولات ذخیره‌سازی کامپیوترهای شخصی واحدی به نام Personal Storage Division را تاسیس کردند و کاترین براون خودش مدیریت این مجموعه را پذیرفت.

شرکت Tandon را خریدند تا دست بالا در ساخت درایوهای ذخیره‌سازی داشته باشند و یک تامین‌کننده عمده تجهیزات ذخیره‌سازی شرکت‌های OEM در بازار شوند. وسترن دیجیتال یک مرکز تولیدی کامل در کشور سنگاپور به خط تولید Tandon اختصاص داد تا بالاترین سرعت عمل و بازدهی در تولید درایوهای ذخیره‌سازی را داشته باشد. 

در اواخر دهه ۱۹۸۰ و همین‌طور دهه ۱۹۹۰ درآمدهای این شرکت از ۱۵ میلیون دلار به ۲ میلیارد دلار افزایش پیدا کرد. وسترن دیجیتال مدام در حال به‌روزرسانی درایوهای ذخیره‌سازی خود و افزودن نوآوری و سرعت به آن‌ها برای کامپیوترهای شخصی بود. 

چندین شرکت دیگر از جمله Paradise و Adaptive Data Systems و بعدا Verticom را خریداری کردند و با ملحق شدن آن­ها به مجموعه، قدرت بیشتری برای توسعه محصولات فراهم شد. در سال ۱۹۹۸ شرکت وسترن دیجیتال به فهرست معتبر فورچن ۵۰۰ افزوده شد.  دو سال بعد، مرکز تولید ویفرهای سیلیکونی وسترن در اروین کالیفرنیا تأسیس شد و مراکز مدیریتی هم به اروین منتقل شدند.

سلطان هارددیسک

اولین درایو ۳۴۰ مگابایتی ۳.۵ اینچی WD در سال ۱۹۹۳ با دو پلاتر وارد بازار شد. یک سال بعد، اولین درایو یک گیگابایتی ۳/۵ اینچی مجهز به سه پلاتر توسط همین شرکت تولید شد. محصولات نوآورانه و مهم وسترن در آن سال‌ها تحت برند Caviar به بازار عرضه می‌شدند. بزرگان سازنده کامپیوترهای شخصی از اپل و آی‌بی‌ام بگیرید تا NEC و Compaq مشتری این هارددیسک‌ها بودند.

در اواخر دهه ۱۹۹۰ همه‌چیز بر وفق مراد وسترن دیجیتال نبود و حتی این شرکت تا مرز فروش کامل به IBM پیش رفت. چندین پروژه توسعه هارددیسک در WD شکست خورده بود؛ افت فروش درایو به کشورهای آسیایی و افزایش رقبا در بازار باعث شدند بیشترین فشار ممکن بر مدیران این شرکت وارد آید. درایو سه اینجی Portfolio پس از سری Caviar به بازار معرفی شد که موفقیت چندانی به‌همراه نداشت. به‌علاوه، هارددیسک مدل SDX هم با مفاهیم نوآورانه‌ جدید طراحی شده بود که در نهایت از رابط CD-ROM شکست خورد. محصولات شرکتی به نام مکستور (Maxtor) کم‌کم در بازار جایگزین هارددیسک‌های وسترن شدند و همه‌چیز در آستانه از دست رفتن بود. 

وسترن برای فرار از این وضعیت، سطح همکاری‌های خود را با شرکت آی‌بی‌ام افزایش داد که نتیجه موفق آن در سال ۱۹۹۹ محصولی به نام Expert بود. در ادامه هم وسترن اولین هارددیسک ATA با بافر ۸ مگابایتی را عرضه کرد. تا پیش از این، همه HDD با بافر ۲ مگابیتی بودند. اولین محصول این خانواده ۱۰۰ گیگابایتی و محصولات دیگر ۴۰ گیگابایتی بودند و بیشتر برای سرور فایل استفاده می‌شدند.

اولین اتفاق بزرگ برای وسترن در شروع قرن ۲۱، خرید شرکت  Read-Riteبود که یکی از قدیمی‌های بازار هارددیسک محسوب می‌شد. اولین درایو هارددیسک SATA وسترن با نام Raptor در سال ۲۰۰۳ روانه بازار شد. در سال ۲۰۰۵، وسترن دیجیتال با معرفی هارد ۱۵۰ گیگابایتی ساتا به بازار، قدم بزرگی به سمت سرورهای ذخیره‌سازی داده برداشت. به‌علاوه آن‌ها درایوهای خود را با پنج سال گارانتی ارائه می‌کردند که در صنعت سرور با کاربرد بالا از سخت‌افزارها، یک مزیت رقابتی مهم محسوب می‌شد.

وسترن دیجیتال در سال ۲۰۰۶ سری My Book از هاردهای اکسترنال را به بازار عرضه کرد. استفاده از طراحی کوچک شبیه به کتاب، مای‌بوک را به محصولی زیبا در کنار کارایی مناسب تبدیل می‌کرد.

موفقیت‌های بعدی وسترن دیجیتال یکی پس از دیگری از راه رسیدند: خرید شرکت Komag که توان تولید حرفه‌ای‌ترین درایوهای مغناطیسی بازار را به WD داد، عرضه هارددیسک‌های Green Power با مزیت بزرگ مصرف بهینه انرژی، ساخت درایوهایی بزرگ چند صد گیگابایتی ساتا برای سرورها و مراکزداده، و شروع ساخت هارددیسک‌های ۲.۵ اینچی!

وضعیت فعلی وسترن دیجیتال

وسترن دیجیتال در سال ۲۰۱۱ با خرید محصولات ذخیره‌سازی هیتاچی  (HGST)به مبلغ ۴.۳ میلیارد دلار، رسما بزرگ‌ترین شرکت تولیدکننده هارددیسک جهان شد. از خریدهای مهم دیگر این شرکت در سال‌های اخیر، تصاحب شرکت SanDisk بود. امروزه، وسترن دیجیتال هر نوع محصول ذخیره‌سازی را برای گوشی‌های موبایل، کارت‌های حافظه، لپ‌تاپ، کامپیوتر، سرور، دوربین‌های دیجتال، پهپادها و غیره تولید می‌کند.

این شرکت در بسیاری از کشورها و قاره‌ها، مراکز تولیدی و مدیریتی دارد ولی بیشتر کارخانه‌ها و تولیدات آن در کشورهای آسیای شرقی مانند مالزی و سنگاپور مستقر هستند. بیش از ۷۲ هزار کارمند دارد و طبق آخرین آمارهای مالی، درآمد سالیانه‌ای نزدیک به ۲۰ میلیارد دلار دارند.