در چند سال گذشته، استفاده از DCIM (سرنام Data Center Infrastructure Management) در مراکزداده افزایش چشم‌گیری داشته و به یک جریان اصلی این صنعت تبدیل شده است. بسیاری از شرکت‌ها به مزایای واقعی DCIM پی بردند: یکپارچه‌سازی سیستم به همراه کاهش هزینه‌ها، زمان و نیروی انسانی. اما هنوز کسب‌وکارهایی هستند که در یک سردرگمی و تردید پیرامون نحوه استفاده از DCIM در مراکزداده خود و تاثیرات گسترده آن بر زیرساخت IT به سر می‌برند. در این مطلب، ابتدا تعریف درستی از DCIM می‌دهیم؛ مزایای شاخص به‌کارگیری DCIM را مرور خواهیم کرد و در انتها نگاهی به نسل جدید DCIM داریم.

DCIM چیست؟

ابزارهای مدیریت زیرساخت مرکزداده (DCIM) بهترین نمونه از ترکیب تجهیزات کسب‌وکاری با عملکردهای فناوری اطلاعات است. با استفاده از DCIM، یک مرکزداده می‌تواند نمایی کلی از کارایی و عملکرد زیرساخت مرکزداده مشاهده کند و براساس آن سراغ بهینه‌سازی تجهیزات، فضاها، اتصالات، مصرف انرژی و سیستم سرمایشی برود. تمرکز DCIM بر جمع‌آوری و تحلیل داده‌های فرآیندها، تجهیزات و مصرف منابع مرکزداده است. این تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده؛ مدیران مراکزداده را کمک می‌کند مرکزداده را به سوی اهداف تجاری و چشم‌انداز تعریف شده هدایت کنند. DCIM باعث همکاری و یکپارچگی بیشتر میان تجهیزات ذخیره‌سازی و پردازش داده‌ها می‌شوند و برخی از مشکلات سنتی ناشی از عدم انعطاف‌پذیری سخت‌افزار زیرساخت IT را رفع خواهند کرد. 

عمده‌ترین دلایل استفاده از DCIM در زیرساخت IT یا به زبان دیگر، مزایای ویژه به‌کارگیری ابزارهای مدیریت زیرساخت مرکزداده را در ادامه مرور می‌کنیم:

کاهش هزینه‌ها

اطلاعات ارزشمندی که DCIM ارائه می‌دهد؛ مدیران مراکزداده را برای یک قدم جلوتر بودن از مشکلات و چالش‌ها یاری می‌کند. علاوه بر کشف مشکلات بالقوه در بخش‌های مختلف یا دریافت هشدارهای کاهش کارایی یک بخش خاص، ابزارهای DCIM می‌توانند بینش‌هایی درباره تغییرات و اصلاحاتی که باید انجام شوند نیز ارائه می‌دهند. گاهی اوقات فقط یک به‌روزرسانی یا تعمیر ساده می‌تواند مشکل را برطرف کند ولی چشم‌پوشی از آن‌ها باعث افزایش هزینه‌ها می‌شود. استفاده کمتر از توان خروجی یک سرور یا خالی گذاشتن فضای ذخیره‌سازی داده روی یک دستگاه می‌تواند هزینه‌های زیادی به سیستم تحمیل کند. اما اطلاعات DCIM به ما نشان می‌دهند کدام بخش‌های غیرضروری باید از مدار خارج شوند یا ترافیک بیشتری روی آن‌ها هدایت شود. همین‌طور، استفاده از مدیریت زیرساخت مرکزداده تاثیر مثبتی در مدیریت مصرف انرژی دارد. تحقیقات نشان می‌دهد DCIM باعث کاهش ۲۰ درصدی هزینه‌های عملیاتی و ۱۳ درصدی هزینه‌های چرخه زندگی تجهیزات می‌شوند.

بهره‌وری بیشتر

آپ‌تایم بالا و همیشه در دسترس بودن یک مرکزداده، بالاترین امتیاز و موفقیت برای یک مرکزداده است. شرکت‌ها به خوبی از اثرات منفی و زیان‌بار خرابی یک دستگاه بر کل کارایی و آپ‌تایم زیرساخت آگاه هستند. DCIM با مانیتورینگ دائمی و کارآمد می‌تواند اطلاعات دقیق و به موقعی از وضعیت شبکه، سرورها و تجهیزات مراکزداده فراهم کند تا هرگونه مشکل پیش از تبدیل شدن به یک خرابی و قطعی، کشف و رفع شود. مراکزداده امروزی باید به دسترس‌پذیری و آپ‌تایم ۹۹.۹۹۹ درصد دست پیدا کنند تا اهداف تجاری خود را پوشش دهند. با کمک راه‌حل‌هایی که DCIM ارائه می‌دهد؛ تکنسین‌ها می‌توانند تعمیرات به موقع را انجام دهند و درباره کارایی هر دستگاه دانش و بینش لازم را به دست بیاورند تا اثرات خرابی‌ها به حداقل برسد.

ادغام‌پذیری

یکی از مزایای ویژه DCIM، ترکیب اطلاعات بخش‌های مختلف یک مرکزداده برای دستیابی به تجزیه و تحلیل‌های ارزشمند جامع و کلی از سیستم است. در مراکزداده سنتی، اطلاعات ارزشمند هر بخش به طور جداگانه و توسط افراد مختلف و در مکان‌های متفاوتی، ذخیره و نگهداری می‌شوند. ابزارهای DCIM می‌تواند تمام این اطلاعات را روی یک صفحه‌نمایش مجازی پیش‌روی شما قرار دهد و شکاف دسترسی به اطلاعات مجزای هر بخش را از بین ببرد. این دیدگاه که باید اطلاعات هر بخش جداگانه ذخیره و نگهداری شوند؛ کنار گذاشته شده و جریابی از اطلاعات میان بخش‌های مختلف به راه می‌افتد. بخش‌های فناوری اطلاعات می‌توانند از این مزیت، نهایت استفاده را ببرند و به راه‌حل‌های بهتری برای انجام فرآیندها مانند خودکارسازی یا ترکیب چند وظیفه در یک فرآیند برسند.

بینش‌های ارزشمند

مراکزداده محیط‌های پیچیده‌ای هستند و نظارت بر عملیات‌های فعلی یا آماده‌سازی‌ها آن‌ها برای تحولات آینده دشوار است. ابزارهای مدیریت زیرساخت مرکزداده بینش‌هایی به مدیران می‌دهد تا مشکلات را اصلاح کنند و دنبال فرصت‌ها برای افزایش بهره‌وری و بهبود عملیات‌ها در آینده بروند. با داده‌های ارزشمند به دست آمده از DCIM می‌توان به پرسش‌های حیاتی و پیچیده مراکزداده پاسخ دهید. با آگاهی از ظرفیت و کارایی فعلی تجهیزات و زیرساخت، می‌توان سرورهای آینده مناسبی برای گام‌های بعدی توسعه فیزیکی انتخاب کرد. در مراکزداده مدرن امروزی، داشتن اطلاعات و بینش درباره هر بخش، کلید طلایی ارائه خدمات در بالاترین سطح است و DCIM دقیقا این کار را با نظارت بر منابع مختلف سخت‌افزاری و ثبت داده‌های آن‌ها و بعد ارائه تحلیل‌های مفید، انجام می‌دهد.

مزایای محیط‌زیستی

یکی از چالش‌های بزرگ این روزهای مراکزداده، دغدغه‌های محیط زیستی و انرژی است. دامنه راه‌حل‌های DCIM به سیستم سرمایشی، مدیریت انرژی، توزیع برق و هدر رفت منابع نیز کشیده می‌شود. با نرم‌افزار DCIM می‌توان سنسورهای مرکزداده اعم از سنسور دما، رطوبت، جریان هوا و غیره یکپارچه‌سازی و بهتر کنترل کرد تا صرفه‌جویی‌های بیشتری برای آینده به دست آید. اگر مدیران می‌خواهند چالش‌های محیط زیستی مرکزداده خود را حذف یا کاهش دهند؛ قطعا به ابزارهای DCIM نیاز دارند و بدون داشتن اطلاعات کافی و نظارت مفید بر عملیات‌های فعلی و پیش‌بینی و انطباق با نیازهای آینده، نمی‌توان به اهداف مشخص شده رسید.

ویژگی‌های نسل بعدی DCIM

ابزارهای DCIM نسل بعدی همان وظایف و عملکردهای اساسی DCIM سنتی را دارند ولی به جای استفاده در محل، در فضای ابری میزبانی می‌شوند که باعث بروز قابلیت‌های جدید قابل توجهی می‌شود.

این محصولات تحت سرویس SaaS (Software-as-a-Service) قرار می‌گیرند که باعث می‌شود استقرار آن‌ها ساده‌تر و سریع‌تر از نمونه‌های داخلی باشد. به‌روزرسانی‌های نرم‌افزاری، سیستم‌عاملی و امنیتی به طور خودکار انجام می‌شوند و مباحث بازیابی بحرانی و پشتیبان‌گیری همگی مبتنی بر کلاود هستند.

نسل بعدی DCIM از فناوری‌هایی مانند هوش مصنوعی، یادگیری ماشینی بهره می‌گیرند و نسبت به DCIM سنتی، تجزیه و تحلیل‌های بی‌درنگ به همراه ویژگی‌های پیشرفته ارائه می‌دهند. یکی از این ویژگی‌های پیشرفته، ارائه راه‌کارهای پیشگیرانه دقیق برای کاهش خرابی‌ها و هزینه‌های نگهداری است. قابلیت بعدی که این ایام هم بسیار مفید واقع شده است؛ کاهش نیروهای انسانی در محل مرکزداده است. DCIM پیشرفته امروزی می‌توانند گزارش‌گیری کاملی به همراه نظارت و کنترل از راه دور روی یک مرکزداده چراغ خاموش یا تاریک (اصطلاحا یک مرکزداده بدون کارمند و نیروی انسانی ثابت و دائمی) داشته باشند. مدیران به سادگی می‌توانند با استفاده از یک مرورگر وب به DCIM روی کلاود وصل شده و همه‌چیز مرکزداده را کنترل و آمارگیری کنند.