یک روز پرانرژی و مشتاقانه در محل کار حاضر میشویم و روز دیگر، بیانگیزه و بیحوصله هستیم. شاید بتوانیم در سال، یک یا دو روز که احساس خستگی میکنیم را در خانه بمانیم و مرخصی بگیریم و ترجیح بدهیم بخوابیم یا سراغ تفریح و سرگرمی برای تغییر وضعیت روحیمان برویم ولی اگر روزهای زیادی بیحوصله هستیم؛ نمیتوانیم همیشه در مرخصی و فرار از کار باشیم. بهتر است دلایل این احساس بیانگیزگی در برخی روزها را بدانیم و به دنبال راهکارهای سادهای برای مقابله با آن باشیم.
۷ دلیل عمده احساس بیحوصلهگی و بیانگیزگی در محل کار
چرا ما چند روز از هفته، حوصلهی کار کردن نداریم و حتی برای انجام سادهترین کارها انرژی نداریم (انگار میخواهیم کوه بکنیم) ۷ دلیل زیر بیشتر شایع هستند:
خستگی: نداشتن یک خواب خوب یا استراحت کافی، تاثیر زیادی روی بیانگیزگی شما در محل کار دارد. بیخوابی، افزون بر اینکه باعث بیحوصلهگی میشود؛ قدرت تمرکز، یادآوری خاطرات و موضوعات مهم، توانایی تجزیه و تحلیل و تصمیمگیری را هم از شما میگیرد. همه اینها مهارتهایی هستند که شما در کارتان نیاز دارید و بدون آنها، کاری پیش نمیرود.
فرسودگی شغلی: اگر در طولانیمدت زیر فشار شغلی و روزمرگی کاری بودید؛ احتمالا روزهای زیادی دچار بیانگیزگی شوید. یک مطالعه روی فرسودگی عاطفی در محل کار نشان میدهد که حدود ۶۰ درصد کارمندان ۶ شرکت بزرگ، از فرسودگی شغلی متوسط تا زیاد رنج میبرند.
استرس: عامل مهم دیگر، استرس زیاد است. ۴۰ درصد کارمندان و کارگران، دچار استرس بالا هستند که در کوتاهمدت، باعث افزایش سطح انرژی و فعالیت بیشتر شما میشود ولی در طولانیمدت، خستگی، بیانگیزگی و بیحوصلهگی را در پی دارد و با تبدیل شدن به یک استرس مزمن، روی سلامت جسمی و روانی شما تاثیر منفی میگذارد.
دوست نداشتن شغل: وقتی از کارتان لذت نمیبرید؛ هیچ انگیزهای برای بیرون آمدن از رختخواب ندارید. وقتی این وضعیت حادتر میشود که احساس کنید شغلتان را دوست ندارید یا پیشرفت لازم را در این شغل و جایگاه سازمانی نخواهید داشت.
مشکلات محل کار: اختلافنظر با همکار، احساس عدم درک و دیده شدن توسط مدیر، انتظارات غیر واقعی هم تیمیها و مدیران ارشد سازمان و انتقادها از سبک کاری متفاوت شما، همگی باعث بیانگیزگی در محل کارتان میشوند.
فرهنگ کاری: برخی اوقات شما یک فرهنگ کاری را دوست ندارید. مثلا، در شرکت شما بینظمی، کار همراه با استرس و فشار زیاد، تبعیض کاری و عدم حمایت از سوی مدیران، وجود دارد و باعث میشود کار کردن برای شما دشوار شود. مطمئن باشید فرهنگ کاری نامناسب، میتواند در رضایت شغلی تاثیرگذار باشد و در مهارتها و تواناییهای کارمندان اختلال ایجاد کند.
تنبلی و بیحوصلهگی: برخی افراد ذاتا تنبل و بیحوصله هستند و بیشتر از کار کردن، تفریح و سرگرمی را دوست دارند.
۱۱ ترفند ساده برای مقابله با احساس بیحوصلهگی و بیانگیزگی
علاوه بر استفاده از مرخصی برای روزی که احساس بیانگیزگی میکنید؛ راهکارها و ترفندهای زیر نیز موثر هستند:
۱- یافتن دلیل بیحوصلهگی
چرا امروز دوست ندارید کار کنید؟ آیا امروز چنین حسی دارید یا هر روز همینقدر بیانگیزه هستید؟ دلیل بیحوصلهگی شما چیست؟ فشار کار زیاد و عدم خواب و استراحت کافی یا عدم علاقهمندی به شغل و کارهایی که هر روز انجام میدهید؟ اگر بتوانید علت اصلی بیانگیزگی خود در محل کار را پیدا کنید؛ کمک بزرگی به تغییر وضعیت و بهبود کیفیت زندگیتان خواهید کرد.
۲- ورزش و فعالیت بدنی
اگر بیانگیزگی شما دلیل خیلی مهمی ندارد و صرفا تنبلی و بیحوصلهگی است؛ میتوانید با کمی فعالیت بدنی و ورزش، دوباره پرانرژی و سرحال شوید. پیادهروی، دویدن، شنا و هر ورزش دیگری که از آن لذت میبرید و به شما احساس بهتری میدهد را انتخاب کنید تا راحتتر فکر کنید و ذهنتان تمرکز داشته باشد.
۳- تغییر مکان کار
گاهی اوقات از مکان کارتان دلزده شدهاید و بهتر است مکان کاری خود را تغییر دهید یا در داخل آن، تغییراتی به وجود بیاورید. مثلا، پشت یک میز متفاوت بنشینید؛ در اتاق دیگری کار کنید؛ روزی که بیحوصله هستید به محل کار نروید و دورکاری کنید، یا هر کار دیگری که نشاطآور باشد و به شما دیدگاه جدیدی بدهد انجام دهید.
۴- شروع با کارهای آسان
همه افراد در ابتدای روز، کم انرژی هستند و ذهنشان آمادگی پردازش کارهای سنگین را ندارد. بنابراین، بهتر است روزتان را با کارهای ساده شروع کنید تا کم کم بیانگیزگی و بیحوصلهگی شما رفع شود. میتوانید ابتدای روز، به ایمیلها جواب بدهید؛ برنامه جلسات کاری هفته خود را تنظیم کنید یا سراغ برنامهریزی کارهای روزانه خود بروید. به تدریج از کارهای آسان به سراغ کارهای سنگین، پیچیدهتر و سخت بروید تا ذهنتان آمادگی کامل را پیدا کند.
۵- استراحت منظم و دورهای
در طول روز، به چندین دوره استراحت کوتاهمدت نیاز دارید. اگر شغلتان نشستن روی صندلی و پشت میز و کامپیوتر است؛ به ازای هر یک ساعت کار، ۵ تا ۱۰ دقیقه استراحت کنید و قدم بزنید.
۶- تغییر برنامه روتین
اگر روزهای متوالی دچار بیحوصلهگی هستید؛ سعی کنید برنامهی کاری روتین خود را تغییر دهید. بهبود برنامهریزی روزانه و ورود ایدهها و خلاقیتهای جدید در آن، کمک بزرگی برای مقابله با بیانگیزگی است. مثلا، میتوانید ساعت خواب خود را زودتر کنید؛ صبحانهی بهتر و قویتری بخورید؛ نحوهی رسیدن به محل کار را تغییر دهید و از مسیرهای جدیدتری بروید یا از دوچرخه برای رفتن به محل کار استفاده کنید.
۷- تمرکز روی اهداف و دادن پاداش
اگر اهداف خود را همیشه در ذهن مرور کنید؛ معمولا انگیزهی کافی برای ادامهی کار پیدا خواهید کرد. مثلا، شما دنبال خرید گوشی تلفن جدید هستید و به اضافه کاری نیاز دارید تا پول بیشتری پسانداز کنید. افزون بر این، برای بالا بردن سطح انگیزه و تلاش خودتان، موفقیتهای شغلی را جشن بگیرید و به خودتان جایزه بدهید. حتی میتوانید پاداشهای کوچکی برای انجام یک سری کارهای کوچک در نظر بگیرید. مثلا، اگر بتوانم این پروژه را تا آخر هفته تحویل مشتری بدهم؛ یک رستوران خوب میروم!
۸- ارزیابی شغلی
از آن دسته افراد نباشید که فقط کار میکنند و هیچ ارزیابی یا چشمانداز کاری و شغلی ندارند. بهتر است مرتبا وضعیت شغلی، جایگاهی که در آن هستید و فاصلهای که تا شغل و ایدهآلی که در ذهنتان هست؛ را ارزیابی کنید. به مشکلات و چالشهای محل کارتان فکر کنید و به دنبال راهحلهایی برای آنها باشید. گاهی اوقات جلسه با مدیر و اعضای تیم و بیان ساده و صریح مشکلات، کمککننده است. برخی اوقات هم بهتر است نوع کارتان را در همان سازمان عوض کنید و سراغ پست سازمانی دیگری بروید که فکر میکنید در آن موفقتر هستید و علاقهی بیشتری دارید. در نهایت، زمانهایی هم هست که متوجه میشوید شغل مناسبی ندارید و باید ترک شغل کنید و سراغ کار دیگری بروید. مطمئن باشید ترک شغل بهتر از روزهای کاری متوالی بیانگیزه است.
۹- برنامهریزی برای تعطیلات
همان اندازه که برای کارتان برنامهریزی میکنید؛ باید برای استراحت و تعطیلات خود نیز برنامه و ایده داشته باشید. استراحتها و تفریحهای کوتاه مدت آخر هفته، باعث میشوند سرحالتر و پرانرژیتر به محل کار بازگردید. اگر در حال حاضر امکان رفتن به مرخصی و استراحت کوتاه مدت را ندارید؛ برای آینده برنامهریزی کنید.
۱۰- رسیدگی به وضعیت سلامت جسمی
یک دلیل خستگی، بیحوصلهگی و کسلی در روزهای کاری، میتواند بیماری خاصی باشد که از آن بیخبر هستید. پس، بهتر است همیشه چکاپهای دورهای خودتان را انجام داده و به وضعیت سلامت جسمانی خود توجه داشته باشید.
۱۱- مراجعه به متخصص بهداشت روان
افرادی که از نظر ذهنی و عاطفی دچار مشکل هستند؛ باید به متخصص سلامت روان مراجعه کرده و دربارهی نگرانیهایی که در محل کار یا زندگی شخصی دارند؛ با او صحبت کنند. گاهی اوقات رفتن پیش روان پزشک و گرفتن مشاوره از او، بزرگترین مشکل بیانگیزگی ما را رفع میکند.
حرف آخر
اجازه ندهید روزهای زیادی را با بیحوصلهگی و بیانگیزگی در محل کار حاضر شوید؛ زیرا قطعا در طولانیمدت به شغلتان و بعد زندگی شخصیتان ضربه خواهد زد. وقتی میبینید بیش از حد بیانگیزه هستید و روزهای متوالی این احساس بیحوصلهگی را دارید؛ دنبال دلیل آن باشید و سعی در رفع آن یا حداقل کاهش این وضعیت داشته باشید. تغییر در سبک زندگی، فعالیت بدنی و ورزش، تفریحها و سرگرمیهای حتی خیلی کوچک در آخر هفته، خواب و استراحت کافی و خوب، انجام کارهایی که دوست دارید و داشتن اهداف بزرگ، ترفندهایی هستند که معمولا ضد بیحوصلهگی بوده و پیشران شما در محل کار خواهند بود.
دیدگاه خود را بنویسید