هوش مصنوعی دیگر یک فناوری معمولی نیست؛ بلکه با سرعتی چشمگیر در حال دگرگون کردن صنایع مختلف و بازار کار است. این انقلاب فناورانه فرصت‌های بی­شماری را به وجود می‌آورد، اما تهدیدی جدی برای مشاغل خاص نیز به حساب می‌آید. 

در این مقاله به مشاغلی می‌پردازیم که در آینده نزدیک به احتمال زیاد با هوش مصنوعی جایگزین خواهند شد:

۱- کارهای روتین و تکراری: ظهور اتوماسیون

در آینده‌ای نه چندان دور، دیگر کارمندانی که داده‌ها را به صورت دستی وارد سامانه‌های دیجیتالی می‌کنند، نخواهید دید. سیستم‌های هوش مصنوعی قادر خواهند بود حجم عظیمی از داده‌ها را با سرعت و دقتی بسیار بیشتر از انسان‌ها پردازش کنند. همچنین، کارگران خط تولید و مونتاژ بیکار خواهند شد؛ چون ربات‌ها، وظایف تکراری را با دقت بیشتر و هزینه کمتر و مهم‌تر اینکه ۲۴ ساعته انجام می‌دهند. 

حتی بازاریابی تلفنی نیز در مسیر از بین رفتن است و هوش مصنوعی تهدیدش می‌کند. سیستم‌های تماس خودکار و چت‌بات‌های مبتنی بر هوش مصنوعی، می‌توانند به طور موثرتری با مشتریان ارتباط برقرار کنند و پایان عصر بازاریاب‌های تلفنی انسانی را رقم بزنند.

۲- خدمات مشتری و پشتیبانی: آغاز عصر دستیارهای مجازی

به‌زودی، دستیاران مجازی (Virtual Assistants) جایگزین نمایندگان خدمات مشتری و پس از فروش یا نیروهای پشتیبان فنی خواهند شد. تصویری که در آینده زیاد خواهیم دید؛ تماس مشتری با یک ربات چت هوش مصنوعی برای دریافت کمک و خدمات پشتیبانی در هر ساعت و روز از هفته است.

این دستیارهای مجازی، می­توانند بدون نیاز به دخالت انسانی، مسایل و مشکلات رایج مشتریان را حل کنند و دایره­ی اطلاعات و دانش آن‌ها، بسیار وسیع‌تر از نیروهای انسانی است.

۳- حمل و نقل و لجستیک: وسایل نقلیه­‌ی خودران                       

صنعت حمل و نقل و لجستیک در آستانه­ی یک تحول عظیم است. کامیون‌ها و اتوبوس‌های خودران، پهپادهای حمل و نقل، ربات‌های تحویل‌دهنده اجناس و ... دیگر فقط در داستان‌ها یا فیلم‌های علمی تخیلی نیستند و به زودی به واقعیت خواهند پیوست. نوآوری و هوش مصنوعی، به شدت رانندگان، مشاغل حمل و نقلی و تحویل را تهدید می‌کند. از آن سو، سیستم‌های مرتب‌سازی خودکار، به سرعت می‌توانند یک انبار را زیر و رو کرده و دوباره بچینند و دیگر نیازی به هیچ نیروی انسانی نباشد یا حداقل، تعداد انباردارها کاهش پیدا کند.

۴- کارهای اداری و دفتری: برتری کارایی هوش مصنوعی

نقش‌های اداری نیز از انقلاب هوش مصنوعی در امان نخواهند بود. امروزه، دستیاران مجازی می‌توانند برنامه‌ها را مدیریت کنند؛ قرارهای کاری را تنظیم کرده و به کارهای روزمره­ی یک شرکت بپردازند. در نتیجه، منشی­ها، کارکنان پذیرش و دستیاران دفتری، خیلی سریع جای خود را به راه‌حل‌های مبتنی بر هوش مصنوعی خواهند داد.

حتی حسابداران و سیستم‌های حسابداری پیچیده مبتنی بر نرم‌افزار و امور حساس مالی و مالیاتی که وظایف با کارایی بالایی انجام می‌دهند؛ قدرت رقابت با هوش مصنوعی را ندارند و از کار برکنار خواهند شد.

۵- خرده‌فروشی: تجربه خرید جدید

خرده‌فروشی و فروشگاه‌ها نیز در حال تحول است. سیستم‌های تسویه حساب، راه‌حل‌های پرداخت خودکار و روبات‌های فروشنده، شغل صندوق‌داران و کارکنان خرده­فروشی را تهدید می­کنند. زیرا سیستم‌های بازاریابی، توصیه­ی فروش و دستیارهای خرید همگی در حال پیاده­سازی مبتنی بر هوش مصنوعی هستند و بهتر از نمونه‌های انسانی می‌توانند مشتریان را برای یک تجربه­ی خرید بهتر، راهنمایی کنند. انواع سرویس‌های خرده‌فروشی شخصی‌سازی شده و بدون دخالت انسان، در حال ورود به بازار هستند.

۶- پشتیبانی مراقبت‌های بهداشتی: اتوماسیون در پزشکی

صنعت مراقبت‌های بهداشتی نیز از نفوذ هوش مصنوعی مصون نمانده است. به عنوان مثال، به جای رونویسی‌های دستی پزشکی، نرم‌افزارهای پیشرفته­ی گفتار به متن، جایگزین می‌شوند. اگرچه هنوز فعالیت رادیولوژیست‌ها ضروری است اما اکنون باید در کنار هوش مصنوعی کار کنند که در تفسیر تصاویر پزشکی، دقت و سرعت بیشتری دارد.

۷- خدمات مالی: الگوریتم‌های هوشمند در امور مالی

در بخش مالی، هوش مصنوعی شیوه­ی مدیریت پول را متحول می‌کند. سیستم‌های پذیره‌نویسی، سیستم‌های ارزیابی خطرپذیری بازارهای مالی، فرآیندهای تایید و پرداخت وام، ابزارهای تحیلی بازارهای مالی و پیش‌بینی سرمایه‌گذاری و همه و همه با هوش مصنوعی، دچار تغییراتی می‌شوند و وابستگی کمتری به نیروی انسانی پیدا خواهند کرد. تحلیل‌گران مالی نیز با هوش مصنوعی در رقابت سختی قرار دارند که می‌تواند حجم وسیعی از داده‌ها را تجزیه و تحلیل کند و بینش سرمایه‌گذاری را با سرعت چشم‌گیری و با دقت بسیار بالایی، تهیه و به مشتری بدهد.

۸- تولید محتوا: نویسندگان دیجیتال

حتی حوزه­ی خلاقی مانند تولید محتوا نیز امنیت شغلی ندارد. هوش مصنوعی، انواع مقالات و گزارش‌های خبری را با تکیه بر داده‌های ورودی، تولید می‌کند و نقش‌های سنتی روزنامه‌نگاری و خبرنگاری را به چالش می‌کشد. طراحان گرافیک، ابزارهای هوش مصنوعی در اختیار خواهند داشت که هر محتوای دیجیتالی را خلق کرده و در زمان و هزینه، صرفه‌جویی بالایی دارد. آینده­ی طراحی و حتی فیلم‌سازی به شدت وابسته به پیشرفت‌های هوش مصنوعی است. انواع ویراستارهای متنی، ویدئویی و گرافیکی مبتنی بر هوش مصنوعی وارد بازار شدند و تصور تولید فیلم و بازی و انیمیشن بدون هوش مصنوعی در آینده، غیرممکن است. شاید برای این حرف زود باشد ولی باید کم‌کم برای پذیرش کارگردانان و نویسندگان هوش مصنوعی آماده باشیم. 

چه باید کرد؟ پذیرش تغییر، ارتقای مهارت‌ها و یافتن فرصت‌های جدید

هوش مصنوعی مشاغل زیادی را تهدید به نابودی می‌کند اما فرصت­های جدیدی نیز به وجود می­آورد. کارگران، کارمندان و افرادی که شغل‌شان توسط هوش مصنوعی از بین خواهد رفت؛ می‌توانند با ارتقای مهارت‌ها و تمرکز بر حوزه‌های جدید و مبتنی بر خلاقیت انسانی، تفکر انتقادی و هوش هیجانی، برای خودشان شغل‌های جدید غیر قابل جایگزینی بسازند یا با شرایط تازه، سازگار شوند. ضمن اینکه، انقلاب هوش مصنوعی با افزایش تقاضا برای نقش‌های مرتبط با توسعه، نگهداری و مدیریت اخلاقی سیستم‌های هوش مصنوعی و ربات‌ها همراه است. 

آینده کار به طور غیر قابل انکاری با هوش مصنوعی گره خورده است. پذیرش این تغییر و آماده شدن برای آن، کمک بزرگی به یافتن چشم‌انداز شغلی آینده و در حال تکامل، خواهد کرد. همان‌طوری که ما در آستانه این تحول فناورانه قرار داریم؛ فقط این سوال مطرح نیست که چه مشاغلی از بین می‌روند؛ بلکه باید بپرسیم چگونه می‌توانیم در عصر هوش مصنوعی هم­زیستی کنیم؛ با روندها و تغییرات آن سازگار شویم، و از آن برای پیشرفت استفاده کنیم.