در حالی‌که کسب‌وکارها به سختی می‌پذیرند که یک مرکزداده سنتی و مرسوم راه‌اندازی کنند (به دلیل مشکلات نصب و استقرار و نگهداری، هزینه‌های زیاد، و چالش‌های انرژی و پایداری برای محیط زیست)؛ مراکزداده­ی ماژولار از انعطاف‌پذیری، سفارشی‌سازی و مزیت­های پایداری برای محیط زیست برخوردار هستند. در ادامه، برخی از راه‌کارهای کلیدی را که مراکزداده­ی ماژولار برای دستیابی به اهداف پایداری فراهم می‌کنند، بررسی خواهیم کرد.

چند سال پیش، مفاهیمی مانند اینترنت اشیا، خودران، کلاود، هوش مصنوعی و داده‌کاوی، برای کسب‌وکارها تازگی داشتند اما این روزها به فناوری­های معمولی و رایج تبدیل شده­اند. دیتاسنترها نیز چنین سرنوشتی دارند و روزگاری یک ساختار و مفهوم کاملا بدیع و نوظهور بودند، اما اینک رایج‌تر شده­اند. همین سرنوشت هم برای مراکزداده­ی پیش ساخته و ماژولار در حال تکرار شدن است و شاهد رشد سریع آن‌ها طی چند سال هستیم.

نظرسنجی اخیری که از ۲۲۸ مدیر مرکزداده انجام شده است نشان می­دهد که بیش از نیمی از این مدیران، قبلا از مراکزداده­ی ماژولار استفاده کرده­اند و آن‌ها را در زیرساخت خود مستقر ساختند. ۹۹ درصد این مدیران نیز اظهار داشتند طرح‌هایی برای استفاده از مراکزداده­ی ماژولار در سال آینده دارند. به وضوح می‌توان شتاب در به‌کارگیری و نصب مراکزداده­ی ماژولار را مشاهده کرد؛ زیرا این زیرساخت، مزایای متعددی از جمله افزایش پایداری عملیاتی به همراه دارد.

مرکز داده­ی ماژولار چیست؟

مراکزداده­ی ماژولار (Modular Data Center) به یک رویکرد طراحی اشاره دارند که در آن، واحدهای پیش ساخته با هم مونتاژ شده و با تجهیزات از پیش ساخته شده و از پیش انتخاب شده، تجهیز می‌شوند. این رویکرد به انعطاف‌پذیری بیشتر در مکان و زمان استقرار یک مرکزداده، مقیاس‌پذیری آسان‌تر و جایگزینی تجهیزات و سیستم‌ها در آینده و به فراخور نیاز در طول زمان، منجر می‌شود. 

اجزا و سیستم‌های برقی یک دیتاسنتر ماژولار شامل سرور، رک، کابل‌ها، سیستم‌های سرمایشی و منبع تغذیه یو پی اس هستند. کسب‌وکارها می‌توانند یک مرکزداده­ی ماژولار اولیه انتخاب کنند و در آینده و با تعویض برخی از این اجزا و نصب ماژول‌های جدید، به ظرفیت‌های جدیدتری برسند.

مراکز داده­ی سنتی در برابر مراکزداده­ی ماژولار

استقرار مراکزداده­ی سنتی با یک رویکرد طراحی و ساخت ثابت، محدودیت‌هایی به همراه دارد و منجر به زمان‌بندی طولانی برای توسعه و افزایش ظرفیت یا تراکم منابع کم می‌شود. هرگونه توسعه، تغییر یا ارتقای تجهیزات مرکزداده­ی سنتی با چالش‌ها و عوارض چند برابری روبرو است. حتی یک تغییر کوچک می‌تواند باعث ایجاد تنظیمات سیستمی جدید و تغییرات در هسته و افزایش اختلالات شود. 

در مقابل، مراکزداده­ی ماژولار انعطاف‌پذیری و سفارشی‌سازی مطلوبی ارائه می‌کنند:

انعطاف‌پذیری مکان

یک مرکز داده­ی ماژولار تقریبا می‌تواند در هر مکان جغرافیایی نصب شود و از برخی جنبه‌های پیچیده‌تر ساخت و ساز مراکز داده­ی سنتی نظیر نیروی انسانی، حمل و نقل، یا محدودیت‌های مواد جلوگیری کنند.

مقیاس‌پذیری

 طرح‌های ماژولار دیتاسنتر، امکان افزودن تجهیزات و عناصر جدید در طول زمان و بر حسب نیاز را فراهم می‌کنند. کسب‌وکارها می‌توانند در زمان واقعی و با یک سرمایه‌گذاری و منابع عملیاتی منطقی و منطبق بر نیاز، مرکزداده خود را ارتقا داده و بر ظرفیت و توان خروجی آن بیفزایند. در مراکزداده­ی سنتی، اغلب اوقات بسیاری از منابع و تجهیزات برای استفاده در آینده نصب شده و در زمان حال، بدون استفاده یا با ظرفیت بسیار پایین کار می‌کنند که باعث افزایش بی‌مورد هزینه‌ها می‌شود.

ساخت و ساز سریع‌تر، به صرفه‌تر و با کیفیت بهتر

ساخت یک مرکزداده­ی سنتی مستلزم هماهنگی پی در پی مسايلی مانند مجوزها، مهندسی ساخت، آماده‌سازی سایت، وظایف ساخت و ساز و نظایر این‌ها است. هر مشکلی می‌تواند پروژه­ی ساخت دیتاسنتر را متوقف کند. مرکزداده­ی ماژولار از یک طراحی مشخص و شناخته شده استانداردی پیروی می‌کند و دارای یک سطح کیفی تعیین شده برای همه است. همه­ی اجزا در کارخانه ساخته می‌شوند؛ نه در فارم و توسط یک پیمانکار متفاوت که شاید اولین تجربه‌اش باشد و بسیاری از نکات را باید آزمایش کند. این ویژگی، امکان کاهش هزینه و افزایش کیفیت را در طراحی‌های ماژولار دیتاسنترها، فراهم می‌کند.

سفارشی‌سازی بیشتر

مراکزداده­ی ماژولار کاملا قابل تنظیم و سفارشی‌سازی هستند. همان‌طور که شما در هنگام خرید خودرو، می‌توانید سیستم صوتی، رنگ بدنه و چرم صندلی‌های داخل یا گزینه‌های راحتی و سیستم سرگرمی را انتخاب و سفارش دهید؛ صاحبان مراکزداده نیز می‌توانند ماژول‌های مختلف را برای رسیدن به نیاز واقعی خود، ترکیب و مطابقت دهند و از سوی دیگر با مباحثی مانند هزینه، فضای نصب دیتاسنتر و غیره، سازگار سازند.

جایگزین سریعی برای پایداری

علاوه بر مزایای بالا، استفاده از مراکزداده­ی ماژولار، مزایای پایداری و محیط زیستی نیز به همراه دارد. طراحی ماژولار دیتاسنترها مبتنی بر ساخت و ساز پایدار است؛ چون تمام اجزای آن‌ها در صورت نیاز اضافه می‌شوند.

برای مثال، باتری‌های UPS که در دیتاسنترهای ماژولار استفاده می‌شود؛ از مواد شیمیایی مانند نیکل روی استفاده می‌شود که از نظر معیارهای پایداری، مزایای زیادی دارد و روشی برای به حداقل رساندن ردپای کربن در سیستم‌های برق و منبع تغذیه است. 

در سال‌های اخیر، تقاضا برای افزایش پایداری در دیتاسنترها و رسیدن به سطح scope 3 از سوی دولت‌ها و سازمان‌ها، افزایش چشمگیری داشته است و شرکت‌ها همگی به دنبال نصب و استقرار دیتاسنترهایی هستند که بیشترین سازگاری با محیط زیست و مسایل مربوط به پایداری و حذف کربن و آلاینده‌های گازی را دارند.

دیتاسنترهای ماژولار، ظرفیت‌های بالایی در تامین این هدف دارند و فرصت بیشتری برای بهره‌مندی از مزایای پایداری فراهم می‌کنند. 

این نوع از مراکزداده، به تدریج به­عنوان یک جریان اصلی و رایج مطرح شده و فرصت‌هایی برای کل صنعت دیتاسنتر فراهم می‌کنند تا از مزایای آن‌ها بهره‌مند شوند. سازمان‌هایی که به دنبال کاهش هزینه و صرفه‌جویی در فضا و نیروی کار و سرمایه‌گذاری هستند اما به یک مرکز داده­ی سفارشی و انعطاف‌پذیر نیاز دارند، سراغ مراکزداده­ی ماژولار می‌روند و موفق می‌شوند به سرعت آن‌ها را نصب و به بهره‌برداری برسانند.