احتمالا زیاد به حافظه خود توجه نمیکنید ولی میدانستید درک حافظه کاری (Working Memory) و پرورش آن، میتواند منجر به افزایش بهرهوری شود؟
حافظه کاری چیست؟
دکر واگ وای لی، روانشناس بالینی میگوید: «حافظه کاری را میتوان دفترچه یادداشت یا کلیپبورد پشت سر ذهن در نظر گرفت. در حافظه کاری، اطلاعاتی نگهداری میشود که میخواهید همیشه در دسترس و جلوی چشم شما باشند؛ چون بهزودی به آنها نیاز دارید و با آنها کاری انجام میدهید ولی نیازی به نگهداری دائمی آنها ندارید.»
فرانسین واسکاویتز، بنیانگذار و مربی سلامت حافظه موسسه Longevity Coaching نیز میگوید: «وظیفه اصلی حافظه کاری، نگهداری اطلاعات تا زمانی است که برای مرحله بعدی کار به دردتان میخورند.»
به عبارت دیگر، شما در تمام طول روز، مشغول استفاده از حافظه کاری خود در محل کار هستید. هنگامی که یک همکار به طور گذرا به نکتهای اشاره میکند؛ زمانی که یک ایمیل را باز میکنید و مواقعی که مشغول پیشبرد یک پروژه طولانی مدت یا کار با ابزار مدیریت پروژه هستید. برخی از این اطلاعات در خود حافظه کاری پردازش میشوند و برخی دیگر برای ذخیرهسازی طولانیمدت به حافظه دائمی میروند.
فارغ از استفاده کوتاه مدت، حافظه کاری شما، اطلاعات را برای ذخیرهسازی در حافظه طولانیمدت، دریافت و سازماندهی میکند. اما این فرآیند به شدت مستعد بروز تداخل و حواسپرتی است. موضوع این است که فقط دریافت اطلاعات کافی نیست و باید به اطلاعاتی که باید به خاطر سپرده شوند؛ به طور فعالانهای توجه کنید.
ارتباط بین حافظه کاری و بهرهوری
به گفته لی، حافظه کاری شما به طرز ظریفی میتواند بر بهرهوری تاثیرگذار باشد. برای این موضوع دو مثال میزنیم:
مثال نخست: تصور کنید در حال نهار خوردن با رئیس خود هستید و او از شما میخواهد پس از صرف نهار، فورا چیزی را بررسی کنید. آیا شما این وظیفه را وسط نهار یادداشت میکنید؟ هنگامی که به پشت میز خود برمیگردید؛ اگر اصل کار و چیزی که باید بررسی میشد را فراموش کنید؛ چه اتفاقی میافتد؟ باید به رئیس خود پیام بدهید و دوباره بپرسید. چند دقیقه تلف میشود و قطعا احساس بدی به شما دست میدهد.
مثال دوم: شما در حال ارائه یک طرح فروش هستید و مشتری بالقوه شما ازتان میپرسد آیا تیم شما، سود بالقوه این کسبوکار را محاسبه کرده است؟ بهویژه برای یک بخش خاص؟ شما مشتاقانه سریعا میگویید بله و میخواهید اسلاید مربوط به سوال مشتری را نمایش دهید ولی در کمال تعجب، فراموش میکنید همین چند ثانیه پیش، مشتری درباره چه چیزی سوال کرد! ناچار میشوید از مشتری بخواهید سوال خود را تکرار کند!
مسئله این نیست که هر چند وقت یک بار از کسی بخواهید حرفاش را تکرار کند یا مدام در حال پیگیری خواستههای دیگران باشید؛ بلکه این انباشته شدن تمام لحظات کوچک است که باعث کاهش بهرهوری شما میشود. یک حافظه کاری موثر، میتواند شما را از نظر زمان، پیش بیندازد و وظایف خود را بتوانید سریعا اولویتبندی کنید؛ بدون اینکه یک وظیفه فراموش شود. این کارکرد حافظه کاری، در طول زمان، تاثیر مثبت انباشتهای روی بهرهوری شما خواهد داشت.
ترفندهایی برای بهبود حافظه کاری
دقیقا مانند ماهیچههای بدن خود، میتوانید حافظه کاری را هم ورزش و تمرین دهید و تقویت کنید. یک تمرین، انجام بازیهای فکری و حافظهای است. اپلیکیشنهایی مانند Lumosity میتوانند روشهای سرگرمکنندهای برای آموزش مغز ارائه کنند. در طول روز، چند دقیقه با بازیهای فکری مشغول باشید.
ترفند بعدی، به چالش کشیدن حافظه کاری در محیطهایی خارج از کار است. مثلا همسر شما ازتان درخواست میکند؛ در برگشت به خانه، سه چیز را خریداری کنید. اینها را یادداشت نکنید تا با فشار آوردن بر حافظه، آنها را به یاد بیاورید.
ترفند سوم تقویت حافظه کاری، بالا بردن تمرکز ذهن روی یک وظیفه و کار است. وقتی بر اثر خستگی، توجه شما به یک کار کمتر میشود؛ عملکرد حافظه کاری به شدت افت میکند.
دیدگاه خود را بنویسید