آیا هنوز در رزومه خود عبارات «تسلط بر مایکروسافت آفیس»، «علاقه­‌مند به کار گروهی» یا «سخت­‌کوشی» را درج می‌کنید؟ 

اگر جواب شما به این پرسش­‌ها مثبت است؛ به احتمال زیاد رزومه شما قدیمی ا‌ست. حتما شوکه شد‌ه‌اید اما واقعیت این است که موارد مهم نگارش رزومه نیز مانند هر چیز دیگری با گذشت زمان تغییر می‌کند. 

جالب است بدانید با وجود این که نزدیک به 9 میلیون فرصت شغلی در ایالات متحده وجود دارد اما تخمین زده می‌شود که 6.3 میلیون از افراد بیکار هستند؛ زیرا تعداد مشاغل بیشتر از کارکنان است. با وجود تعداد زیادی فرصت، ناباورانه به نظر می‌رسد که بسیاری از افراد در کشور هنوز بیکار هستند، اما این را می‌توان با عوامل متعددی توجیه کرد که یکی از آن‌ها شکاف مهارت‌های پرهزینه است.

کارفرمایانی که مایل به پر کردن یک موقعیت شغلی هستند؛ در تلاش هستند تا برای نقش مورد نظر، افراد شایسته را استخدام کنند. با این وجود بسیاری از متقاضیان شغل برای این موقعیت شغلی مهارت‌های لازم را ندارند، یا بدتر این­که، آن‌ها در واقع این شایستگی‌ها را دارند اما نمی‌توانند به­‌طور موثر آن را نشان دهند یا در رزومه و برنامه خود به آن‌ها اشاره کنند. هر دو طرف در این روند ضرر می‌کنند، تورم همچنان افزایش می‌یابد و وضعیت برای جویندگان کار پیچیده می‌شود. بدیهی است که نیروی کار و نیز تقاضای مهارت در حال تکامل هستند. 

مهارت‌هایی که باید در رزومه خود بگنجانید!

با توجه به این موضوع، مجمع جهانی اقتصاد، فهرستی از مهارت‌‌های اصلی در حال افزایش را که از نظرسنجی تحقیقاتی گسترده در سال 2023 انجام شد، گردآوری کرد. این نظرسنجی نشان می­دهد که اگر این موارد را در رزومه خود بگنجانید؛ می‌توانید نظر بسیاری از کارفرمایان را به سوی خود جلب کنید. 

10 مهارت برتر برجسته شده که می‌توانید در رزومه خود قرار دهید، عبارتند از:

1. تفکر خلاق

کارفرمایان به کارکنانی نیاز دارند که مایل باشند خارج از چارچوب فکر کنند و با اعتماد به نفس کافی، ایده‌ها و پیشنهادات خود را بیان کنند. به نظر می‌رسد یک تغییر مداوم در رهبرانی وجود دارد که اهمیت هوش هیجانی را تشخیص می‌دهند و فضا‌های باز امنی را برای کارکنان فراهم می‌کنند تا وضعیت موجود را به چالش بکشند و دیدگاه‌های خود را با آزادی بیشتر بیان کنند. با ادامه این تغییر، خلاقیت شما در محل کار ارزش بالایی خواهد داشت و می‌تواند در تضمین راه‌حل‌های مقرون به صرفه، صرف نظر از نقش اختصاصی شما، موثر باشد.

2. تفکر تحلیلی

آیا می‌توانید به تجزیه و تحلیل حجم وسیعی از داده‌ها از منابع مختلف بپردازید؛ به نتیجه برسید و تصمیمات مبتنی بر داده را اتخاذ کنید؟ اگر این مهارت را در نقش‌های قبلی به کار برده‌اید، نمونه‌هایی از آن را در رزومه خود بگنجانید. علاوه بر این، اگر از ابزار‌های تجزیه و تحلیل داده‌های خاصی استفاده کرده­اید یا گواهینامه‌های مربوط به این مهارت را دارید؛ ممکن است بتوانید امتیاز بیشتری را برای استخدام کسب کنید.

3. سواد تکنولوژیک

سواد فناورانه به درک و استفاده عملی از ابزار‌های دیجیتال به شیوه‌ای اخلاقی اشاره دارد. البته، برنامه‌‌های آفیس سنتی مایکروسافت که معمولاً مورد استفاده قرار می‌‌گیرند، مانند Word و PowerPoint که جایگاه خود را دارند؛ کسب درک پیشرفته از Excel، Power BI یا دیگر ابزار‌های پیشرفته‌تر یا جدیدتر از جمله Copilot مایکروسافت، می‌‌تواند به شما کمک کند تا رزومه جذاب‌تری خلق کنید. 

4. کنجکاوی و یادگیری مادام‌العمر

امروزه نگرش کنجکاوی در کارکنان بسیار مهم است؛ زیرا بدون میل مستمر به یادگیری مادام­العمر، مجموعه مهارت‌های شما کهنه می‌شود و نمی­توانید به طور موثر با تغییرات سریع دنیا سازگار شوید. این بدان معنا است که شما برای کارفرمایان ارزش کمتری خواهید داشت و احتمال ترفیع یا افزایش حقوق کمتری دارید. کنجکاوی و یادگیری مادام‌العمر عناصری از ذهنیت رشد هستند و به شما کمک می‌کنند تا به پتانسیل کامل خود دست پیدا کنید.

5. تاب‌آوری، انعطاف‌پذیری و چابکی

انعطاف‌پذیری و تاب‌آوری در فهرست مجمع جهانی اقتصاد، جایگاه پنجم را به خود اختصاص داد و گزارش مهارت‌‌های مورد تقاضا در سال 2024 لینکدین نشان داد که چگونه سازگاری (چابکی) «مهارت لحظه» برای سال 2024 است و تکرار می‌‌کند که این مجموعه مهارت چقدر ارزشمند است. کارفرمایان می‌‌خواهند نمونه‌‌هایی از زمان‌‌هایی را ببینند که شما به‌طور موثر با تغییرات سازگار شده­اید و در مشکلات پشتکار داشته‌اید. چه اقداماتی برای انعطاف­پذیری و چابکی در کار‌های خود انجام دادید؟

6. تفکر سیستمی

تفکر سیستمی روشی منحصر به فرد برای رویکرد حل مسئله است که ارزیابی می‌کند چگونه مسائل مختلف با یکدیگر به عنوان بخشی از یک سیستم گسترده­تر و مرتبط ارتباط دارند. این یک رویکرد جامع است که وابستگی‌های متقابل را در نظر می‌گیرد و می‌تواند در نقش‌هایی مانند مدیریت پروژه، مراقبت‌های بهداشتی، خرده­فروشی، تولید، مدیریت تغییر و رهبری در ساختار‌های سازمانی بزرگ مفید باشد.

7. هوش مصنوعی و داده‌های بزرگ

درک هوش مصنوعی، مدل‌‌های زبانی و داده‌‌های بزرگ (مجموعه‌‌های داده‌‌های بزرگ و پیچیده) می‌‌تواند برای توانمندسازی کارفرمایان برای مقابله با یکی از بزرگ­ترین چالش‌‌های خود برای سال آینده، یعنی پیاده‌سازی هوش مصنوعی در جریان کار و محصولاتشان، مفید باشد.

8. انگیزه و خودآگاهی

انگیزه و خودآگاهی مهارت‌های حیاتی برای کارکنان دورکار و ترکیبی است، زیرا برای مدیریت حجم کاری و مدیریت زمان خود باید انگیزه کافی داشته باشید. همچنین باید به اندازه کافی خودآگاه باشید تا تشخیص دهید که عملکرد شما در کجا می‌تواند بهبود یابد و چه گام‌هایی را می‌توانید برای همکاری با کارفرمای خود بردارید و سطوح عملکرد بالایی داشته باشید. 

شاید شما به صراحت به این مهارت‌ها در رزومه خود اشاره نکنید اما می‌توانید به نمونه‌های خاصی اشاره کنید که از طریق خودآگاهی خود برای انجام آموزش یا ارتقای مهارت ابتکار عمل کرده‌اید. یا ممکن است به نحوه­ی مدیریت حجم کاری خود و الویت‌بندی کار‌ها و جلسات به­طور موثر اشاره کنید.

9. مدیریت استعداد

با توجه به افزایش شکاف نیروی کار و مهارت در سال 2024، جای تعجب نیست که کارفرمایان به دنبال متخصصان بیشتری با تخصص در مدیریت استعداد هستند؛ نه تنها جذب استعداد، بلکه در توسعه­ی استعداد‌ها، مدیریت عملکرد و آموزش مداوم نیز مدیریت لازم است. این یک مجموعه­ی مهارتی نیست که فقط به متخصصان منابع انسانی محدود شود. اگر می‌خواهید در حوزه­ی رهبری یا مدیریت کار کنید، باید فرد متخصص در مدیریت استعداد را در اختیار داشته باشید.

10. خدمت­‌گرایی و خدمات مشتری

خدمات به مشتریان که در فهرست مهارت‌‌های رو به رشد مجمع جهانی اقتصاد در رتبه دهم قرار دارد، همچنان دغدغه و الویت اصلی کارفرمایان است. هوش مصنوعی می‌‌تواند جایگزین بسیاری از اساسی‌ترین نقش‌‌های خدمات مشتری مانند پاسخ به پرسش­های متداول و حل پرسش­های عمومی شود. اما ایجاد روابط با مشتریان، به ویژه در سطح B2B، مهارتی است که روبات‌‌ها نمی‌توانند آن را انجام دهند، زیرا این امر مستلزم سطوح عمیق‌تری از درک، اعتماد و تخصص انسانی است.

کلام آخر

برای انطباق با صنعت و تغییرات محیط کار جهانی، کارفرمایان به متخصصانی مانند شما نیاز دارند که در تغییرات قابل توجه بازار چابک باشند؛ نگرش یادگیری مداوم داشته باشند و مهارت‌های خود را به­طور منظم بهبود بخشند تا در روند باقی بمانند و بتوانند کارآمدتر و مولدتر باشند. آن‌ها نمی‌دانند که آیا شما این مهارت‌ها را دارید یا خیر؛ مگر این­که مهارت­ها را نشان دهید. تصور نکنید که می‌توانید این مهارت‌ها را در جلسه مصاحبه نشان دهید. بدون ذکر آن‌ها در مرحله غربالگری، ممکن است اصلاً مصاحبه‌ای صورت نگیرد.